Klopt mijn huurverhoging?

Met de huurverhogingscheck van de Woonbond controleert u eenvoudig of de opgelegde huurverhoging terecht is.

Huurt u een woning dan ontvangt u voor 1 mei een voorstel voor de huurverhoging die per 1 juli ingaat. Of die huurverhoging klopt, kunt u nu controleren op de website checkhuurverhoging.nl. Zo kunt u ook snel zien of het zin heeft om bezwaar te maken tegen de huurverhoging als die niet correct is.

Sociale huurders met een huur tussen de 300 en 808,06 euro per maand en een inkomen tot 48.836 euro (alleenstaanden) of 56.513 euro (paren) mogen maximaal 3,1 procent huurverhoging krijgen (grenzen vanaf juli 2023). Bovendien mag de huur niet stijgen boven de maximale toegestane huur voor de woning. 

Huurders die alleen wonen en een inkomen hebben tussen 48.836 en 57.573 krijgen maximaal 50 euro huurverhoging. Huurders die niet alleen wonen en een inkomen hebben tussen 56.513 en 76.764 krijgen ook maximaal 50 euro huurverhoging. Mensen met een hoger inkomen krijgen een huurverhoging van 100 euro. De verhuurder moet dan wel een verklaring van de Belastingdienst meesturen met het huurverhogingsvoorstel.

De overheid wil met deze extra hoge huurverhoging mensen met een inkomen boven deze grens aansporen om te gaan verhuizen naar een duurdere woning.

De inkomensafhankelijke huurverhoging geldt niet voor chronisch zieken.

Let op: het peiljaar voor de huurverhoging is 2021. Is het inkomen inmiddels gedaald, dan is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de huurverhoging.