Klopt mijn huurverhoging?

Met de huurverhogingscheck van de Woonbond controleert u eenvoudig of de opgelegde huurverhoging terecht is.

Huurt u een woning dan ontvangt u voor 1 mei een voorstel voor de huurverhoging die per 1 juli ingaat. Of die huurverhoging klopt, kunt u nu controleren op de website checkhuurverhoging.nl. Zo kunt u ook snel zien of het zin heeft om bezwaar te maken tegen de huurverhoging als die niet correct is.

Sociale huurders met een huur tot 752,33 euro per maand en een inkomen tot 44.655 euro mogen maximaal 2,4 procent huurverhoging krijgen (grenzen vanaf juli 2021). Bovendien mag de huur niet stijgen boven de maximale toegestane huur voor de woning.

Huurders met een inkomen boven de 44.655 euro krijgen maximaal 5,4 procent huurverhoging. De verhuurder moet dan wel een verklaring van de Belastingdienst meesturen met het huurverhogingsvoorstel.

De overheid wil met deze extra hoge huurverhoging mensen met een inkomen boven deze grens aansporen om te gaan verhuizen naar een duurdere woning.

De inkomensafhankelijke huurverhoging geldt niet voor gepensioneerden en chronisch zieken. Ook huishoudens met vier of meer personen zijn uitgezonderd van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Als één van de huurders op, of voor het ingaan van de huurverhoging de AOW-leeftijd heeft, geldt altijd het lage maximale huurverhogingspercentage.

Let op: het peiljaar voor de huurverhoging is 2019. Is het inkomen inmiddels gedaald, dan is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de huurverhoging.