Wonen zoals u dat wilt
De premie van zorgverzekeringen wordt ieder jaar aangepast. In 2023 wordt de premie voor de meeste zorgverzekeringen een stuk duurder. Niet alle zorgkosten worden vergoed. Voor de dekking uit het basispakket geldt een eigen risico, voor andere kosten krijgt u alleen een vergoeding als u een aanvullende verzekering afsluit. Worden uw zorgkosten te hoog voor u? We geven een aantal tips die u misschien kunnen helpen.
Krijgt u al zorgtoeslag? Dat kan u helpen om ook in 2023 uw zorgpremie te betalen. De zorgtoeslag gaat omhoog. Alleenstaanden krijgen maximaal 154 euro per maand, paren maximaal 264 euro. Kreeg u in 2022 nog geen zorgtoeslag? Omdat de inkomensgrens voor zorgtoeslag wordt verhoogd, kunt u in 2023 misschien wel zorgtoeslag krijgen. U kunt zelf een proefberekening maken op de website Toeslagen.nl. U krijgt de toeslag niet automatisch. U kunt de toeslag aanvragen op Toeslagen.nl.
Basisverzekeringen vergoeden allemaal dezelfde noodzakelijke zorg. Toch zijn er verschillen tussen de verschillende aanbieders. Bijvoorbeeld welke zorgverlener of welke medicijnen u kunt kiezen.
Zorgverzekeraars beslissen ieder jaar opnieuw met welke zorgverleners ze contracten afsluiten. U krijgt dus altijd de zorg waar u recht op heeft, maar u kunt niet altijd zelf kiezen van wie u die zorg krijgt. Wilt u vooraf weten waar u aan toe bent, controleer dan goed met welke zorgverleners uw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten, ook als u bij dezelfde zorgverzekeraar blijft. Zorgverzekeraars vermelden deze gecontracteerde zorgverleners op hun website.
Ook de manier waarop uw medicijnen worden vergoed, verschilt per verzekeraar. Soms krijgt u alleen het middel vergoed van de fabrikant waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het kan ook zijn dat de verzekeraar afspraken maakt met de apotheek welke medicijnen u vergoed krijgt. U vindt het medicijnbeleid van uw verzekeraar in de polisvoorwaarden.
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor medicijnen. U betaalt nooit meer eigen bijdrage dan 250 euro per jaar. Met een aanvullende verzekering kunt u deze eigen bijdrage vergoed krijgen.
Tip: Soms kunt u korting krijgen door de premie voor het hele jaar in één keer te betalen. Bij Interpolis krijgt u dan 1 procent korting op de jaarpremie.
Heeft u een aanvullende verzekering of denkt u erover om een aanvullende verzekering af te sluiten? Zorg dan dat het pakket de juiste dekking heeft. Dekt het pakket de zorg die u weleens gebruikt of gaat gebruiken? En wilt u daarvoor de premie betalen die bij het pakket hoort? Het kan fijn zijn om een vergoeding te krijgen voor de tandarts en de fysiotherapeut, maar u kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf te betalen. Als u geen klachten heeft, kan dat een voordelige keuze zijn. Ook bij de aanvullende verzekering is het verstandig om te controleren of de zorgverlener van uw keuze wordt vergoed.
Het verplichte eigen risico is 385 euro (2023). Dat betekent dat u de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Een bezoek aan de huisarts valt daar niet onder, wel een bezoek aan de specialist, medicijnen op recept en een opname in het ziekenhuis bijvoorbeeld.
U kunt er ook voor kiezen om uw eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil daarvoor krijgt u korting op uw verzekering. Dat kan aantrekkelijk zijn als u gezond bent en weinig zorg nodig heeft. Bedenk wel dat u nooit zeker weet hoeveel zorgkosten u in de toekomst gaat maken. Zijn uw kosten toch hoger dan 385 euro, dan moet u deze kosten zelf betalen. Het is verstandig om daarvoor geld achter de hand te houden.
Zorgverzekeringen bieden soms extra dekkingen aan, waar u misschien geen erg in heeft. Als u deze hulp of zorg nodig heeft, is het fijn dat u die zonder kosten of tegen lage kosten via uw zorgverzekeraar kunt krijgen. Kijk in uw polis waar u recht op heeft. Daarmee voorkomt u extra kosten. Een paar voorbeelden.
Als u veel zorg nodig heeft die niet wordt vergoed, kunt u in uw belastingaangifte misschien gebruik maken van de aftrek van specifieke zorgkosten.
Denkt u dat u in 2023 uw hele eigen risico moet betalen? Dan kan het handig zijn om uw eigen risico gespreid te betalen. Er wordt dan iedere maand een deel van het eigen risico van uw rekening afgeschreven. U hoeft dan niet op een onverwacht moment een groot bedrag ineens te betalen.
Verwacht u dat u uw premie en uw eigen risico niet kunt betalen? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken.
Het is verstandig om aan het einde van het jaar goed te kijken naar uw zorgverzekering. Het is een goed moment om te bepalen welke zorg u nodig heeft en welke verzekering daar het beste bij past. Als u zorgverzekeringen gaat vergelijken, let dan niet alleen op de premie, maar ook op de vergoedingen en de zorgverleners die u kunt kiezen.