Mag ik bijverdienen na mijn pensioen?

Ik ben al een tijdje met pensioen, maar krijg nu een leuke tijdelijke baan aangeboden. Mag ik belastingvrij bijverdienen?

U mag bijverdienen. Het maakt daarbij niet uit of u alleen AOW ontvangt of ook een aanvullend pensioen uit loondienst ontvangt.  In principe kunt u bijverdienen zoveel u wilt, maar dat geldt alleen als u écht met pensioen bent. Voor vroegpensioen en VUT gelden soms beperkingen, die afhankelijk zijn van de afspraken die u maakte bij het eerder stoppen met werken. Uw pensioenfonds kan u hierover informatie geven.

Bijverdiensten zijn inkomsten en zijn niet belastingvrij. U moet ze dus opgeven aan de Belastingdienst. Ze worden opgeteld bij het pensioen en/of inkomen. Hoe hoger uw totale inkomen is, hoe méér belasting u betaalt over de bijverdiensten.

Voor vrijwilligerswerk gelden andere fiscale regels. In dit artikel leest u daar meer over.

AOW’ers hebben wel het voordeel dat ze geen AOW-premie betalen. Daardoor houdt u netto méér over. 

Als iemand in loondienst werkt, houdt de werkgever belasting in. Controleer wel of dit klopt, want soms houden werkgevers geen rekening met pensioeninkomsten en dragen ze te weinig loonheffing af. Dan komt er een naheffing op het moment dat u aangifte doet.

Bent u een zelfstandig ondernemer? Dat kan aantrekkelijk zijn, want dan heeft u misschien recht op  zelfstandigenaftrek. Meer daarover leest u op de site van de Belastingdienst.