Meer doen met minder geld

Minder geld nodig om rond te komen op latere leeftijd? Was dat maar waar. Het pensioen kan tegenvallen, zorgkosten kunnen toenemen. Het zijn twee belangrijke redenen waarom mensen op latere leeftijd opeens moeite hebben om rond te komen. Maar het is nooit te laat om te leren budgetteren.

Misschien heeft u nooit problemen met geld gehad, maar opeens lukt het niet meer om alle rekeningen te betalen. Het levert slapeloze nachten op: ‘Ik leef al zo zuinig, wat kan ik nog doen?’ U bent niet de enige, want er zijn steeds meer ouderen die dit overkomt. Na het pensioen wordt het leven niet altijd goedkoper, zoals men vaak wel denkt. Ouderen zijn veel geld kwijt aan zorg, huishoudelijke hulp, stookkosten, contributies en abonnementen, zegt het Nibud. Tegelijkertijd komt er vaak minder geld binnen. Wilt u snel weten hoe financieel fit u bent? Doe dan de test op Geldfit.nl.

Meer doen met minder

Wilt u beter rondkomen van uw geld en zo meer doen met minder?  Dat vraagt om zorgvuldig budgetteren. Dat begint met een goed overzicht. De volgende twee vragen kunnen u daarbij helpen:
  • Hoeveel komt er maandelijks binnen?
  • Wat zijn uw vaste uitgaven aan hypotheek, gas, water, elektriciteit, telefoon, eventueel de aflossing van schulden/creditcards.
Daarna kijkt u naar de variabele uitgaven:
  • Wat kunt u maximaal per maand besteden aan kleding, boodschappen en andere zaken zonder in de problemen te komen?
Daarna kijkt u welke mogelijkheden u heeft om te besparen. En in plaats van achteraf vast te stellen wat u uitgeeft, stelt u vooraf een budget vast. Bijvoorbeeld: 75 euro boodschappen per week. Twijfelt u over een redelijk bedrag voor bepaalde uitgaven? Dan geeft het Nibud een persoonlijk budgetadvies.

Tips van een budgetcoach

Lida Buis van Budgetcoach.nl geeft de volgende tips:
  • Kijk bij de vaste lasten eens goed naar uw verzekeringen. Het komt voor dat mensen dubbele uitvaart- of levensverzekeringen hebben. De verzekeringen die u echt nodig heeft, hebben we voor u op een rijtje gezet.
  • Ook energie lijkt een vaste last: maar met een goedkoper energiecontract kunt u tientjes per maand besparen.
  • En tot slot: Leer anders boodschappen doen. Koop bijvoorbeeld geen dure merken, ga naar een goedkopere supermarkt en let op aanbiedingen.
Het is volgens Buis vaak het moeilijkst om tijdschriftabonnementen op te zeggen of bijvoorbeeld geen sigaretten meer te kopen. Juist als mensen het moeilijk hebben, geeft dat ze de nodige ontspanning. Toch is het goed te overwegen om ook hiermee te stoppen omdat dat veel geld kan opleveren.

Hulp bij besparen

Als een klant van de Rabobank in de problemen komt, probeert de bank samen met de klant een oplossing te vinden. Zo wordt contact gezocht met mensen die bijvoorbeeld hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Soms wordt, met instemming van de klant, een budgetcoach ingeschakeld. Dat is een onafhankelijke adviseur die niet in dienst is van de Rabobank. Wat de coach met de klant bespreekt, blijft tussen hen. Ze nemen samen de geldzaken door en de coach geeft tips en adviezen. Met dit steuntje in de rug lukt het de meeste klanten om weer grip te krijgen op hun uitgaven.