Met deze check gaat u goed verzekerd op reis

Zo gaat u op reis met een reisverzekering die bij u past.

Veel mensen hebben een doorlopende reisverzekering. Als u regelmatig op reis gaat, is dit meestal voordeliger dan als u steeds een losse verzekering moet afsluiten. Een ander voordeel is dat u geen verzekering meer hoeft te regelen als u op vakantie gaat, een lang weekend weggaat of een huisje net over de grens boekt. Wel is het handig om af en toe te kijken of uw doorlopende reisverzekering nog wel bij u past. Stel uzelf de volgende vragen.

Reizen buiten Europa

Bij de verzekering kunt u zelf het dekkingsgebied bepalen. Meestal is er de keuze tussen Europa (vaak inclusief delen van het Middellandse Zeegebied) en Wereld. Zorg dat het dekkingsgebied past bij uw vakantieplannen.

Meereizende kinderen

Misschien heeft u de verzekering lang geleden afgesloten en is uw gezinssituatie veranderd. Bijvoorbeeld omdat uw kinderen niet meer meegaan op vakantie. In dat geval betaalt u nu misschien te veel.

Aanvullende zorgverzekeringen

Een reisverzekering vergoedt ziektekosten die de zorgverzekering niet dekt. De verplichte Nederlandse zorgverzekering vergoedt ook de ziektekosten in het buitenland. Hier geldt wel een maximum voor. In landen van de Europese Unie zal de zorgverzekering vaak voldoende zijn. In landen waar de ziekenhuisrekening hoger kan uitvallen dan thuis, denk aan Zwitserland, de VS en Canada, is de dekking van de zorgverzekering onvoldoende. Een aanvullende zorgverzekering kan dan een oplossing zijn. Deze aanvullende verzekering vergoedt de hogere ziektekosten in het buitenland vaak wel. Alleen het eigen risico wordt niet vergoed.

Wintersport, duiken, gevaarlijke activiteiten

Bij veel doorlopende verzekeringen moet u de wintersport apart bijverzekeren. Langlaufen en schaatsen vallen in veel verzekeringen onder de standaarddekking. Sla de polisvoorwaarden erop na en mogelijk heeft u de wintersportdekking niet (meer) nodig.

Sieraden, dure elektronica

Reisverzekeringen vergoeden meestal niet de nieuwwaarde van uw spullen, maar de dagwaarde. Als de spullen die u meeneemt al wat ouder zijn, is de dagwaarde laag. Bij verlies, beschadiging of diefstal zal de verzekering weinig uitkeren.  Heeft u juist wel veel nieuwe en dure spullen bij u, bijvoorbeeld sieraden, een telefoon of een laptop, controleer dan of de maximumvergoeding hoog genoeg is. Kijk niet alleen naar het totaalbedrag, maar naar het bedrag per categorie. Bij sommige verzekeraars kunt u een hoger bedrag verzekeren. Ook is het vaak mogelijk om een extra sportuitrusting en/of hobbyuitrusting te verzekeren, zoals golfclubs of een racefiets. In de gewone bagagedekking is de vergoeding voor deze spullen vaak beperkt of zelfs afwezig.

Contant geld, reischeques

In de meeste reisverzekeringen is contant geld met de bagage meeverzekerd tot een bepaald bedrag, maar soms is extra dekking nodig. Tegenwoordig betaalt bijna iedereen met de pin of haalt om de paar dagen geld uit de automaat. Neemt u alsnog veel contant geld mee, dan is een goede verzekering verstandig. Het is weinig zinvol kleine bedragen aan contant geld apart te verzekeren. 

Zelf rijden

Als u zelf met de auto op vakantie gaat, is het verstandig om even goed naar de voorwaarden van uw autoverzekering te kijken. Een extra dekking voor autohulp of vervangend vervoer kan dan verstandig zijn.

Langere reizen

Gaat u voor lange tijd naar het buitenland ? Bijvoorbeeld een half jaar op wereldreis? Pas dan op, want veel reisverzekeringen stellen een maximum aan de reisduur. Bij Interpolis is dit bijvoorbeeld 60 dagen. Bij sommige verzekeringen kunt u de reistermijn uitbreiden, bij andere niet. Controleer de polisvoorwaarden als u een paar maanden weg wilt, zodat u zeker bent dat u de hele reis bent verzekerd.

Huisdieren, reizen op de bonnefooi

Bij veel reisverzekeringen kunt u annulering meeverzekeren. Dat kan verstandig zijn als de kans bestaat dat u niet op reis kunt gaan. Let wel op, want u kunt niet zomaar annuleren. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Het overlijden van huisdieren is bijvoorbeeld niet altijd gedekt. Verder zijn sommige reisorganisaties soepel op het gebied van opzeggen, als u dat op tijd (weken vooraf) doet. Informeer daarnaar bij uw reisbureau of reisorganisatie, zodat u alleen een annuleringsverzekering afsluit als dat echt nodig is.

Noodhulp: onmisbaar

Kunt u ook zonder een reisverzekering? Waarschijnlijk niet. Veel dekkingen kunnen overbodig zijn, maar zonder reisverzekering vertrekken is vaak onverstandig. De noodhulpverlening door een gespecialiseerde alarmcentrale is misschien wel de belangrijkste reden om toch een reisverzekering af te sluiten. Bij een ongeluk, ziekte of andere calamiteit regelt de alarmcentrale de terugreis in bijvoorbeeld ambulance of speciaal vliegtuig. Ook buitengewone kosten zijn gedekt, zoals een plotselinge terugkeer naar Nederland vanwege ziekte. Hoewel de kans op een noodsituatie niet zo groot is, kunnen de gevolgen wel groot zijn en kunnen de kosten hoog oplopen. Verzekering van noodhulpverlening en buitengewone kosten is eigenlijk onmisbaar, tenzij u ze al op een andere manier hebt verzekerd.

Dekking wijzigen

Als u zeker weet dat u bepaalde dekkingen de komende tijd niet nodig heeft, neem dan contact op met uw verzekeraar om de polis te wijzigen en beter af te stemmen op uw huidige situatie.