Mijn huis aan mijn kinderen schenken maar er zelf blijven wonen, kan dat?

Als u een eigen woning heeft, vraagt u zich misschien af hoeveel erfbelasting uw kinderen hierover moeten betalen als u komt te overlijden. Misschien denkt u erover na om de woning al te schenken  aan uw kinderen terwijl u er nog woont, om hen in de toekomst belasting te besparen. Maar dat is lang niet altijd gunstig.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw huis wilt schenken aan uw kinderen terwijl u er nog blijft wonen. Misschien vindt u het fijn dat u dan weet dat uw huis in de familie blijft, of misschien wilt u uw kinderen helpen door erfbelasting besparen. Als dat laatste een rol speelt, is het goed om te weten hoeveel erfbelasting uw kinderen later moeten betalen. Misschien is de erfbelasting lager dan u denkt. U kunt nu al uit (laten) rekenen wat uw kinderen later aan erfbelasting moeten betalen.

Huis schenken

Als u het huis schenkt, moeten de kinderen schenkbelasting betalen over de WOZ-waarde. De tarieven voor de schenkbelasting zijn even hoog als voor de erfbelasting, maar de schenkingsvrijstellingen zijn lager dan de vrijstellingen voor de erfbelasting. Als de kinderen het huis krijgen door een schenking is dat voor hen dus niet voordeliger dan als ze het huis erven.

Bij een schenking van een woning moet er ook overdrachtsbelasting worden betaald. Het bedrag is in de meeste gevallen lager dan bij de verkoop van een woning. Op deze pagina van de Belastingdienst leest u daar meer over. Daarnaast zijn er kosten voor de overdracht bij de notaris. Deze kosten kunt u niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Terughuren

Omdat u zelf in het huis blijft wonen, moet u aan de kinderen huur betalen. Dat moet een huur zijn van 6 procent van de WOZ-waarde. Als u geen of te weinig huur betaalt, moeten de kinderen later alsnog erfbelasting betalen en is de schenking voor niets geweest. Als uw huis 300.000 euro waard is, moet u dus 18.000 euro huur per jaar betalen. Dat is 1500 euro per maand. Dat geld moet u wel hebben, ook als u nog lange tijd in het huis blijft wonen. Het voordeel van de hoge huur is dat u op deze manier ook vermogen overdraagt aan de kinderen zonder dat zij hier schenkbelasting over hoeven te betalen.

Het risico bestaat dat de huur die u moet betalen sterk gaat stijgen. Dat komt omdat de huur samenhangt met de WOZ-waarde en die gaat gewoonlijk ieder jaar omhoog.

Inkomstenbelasting

Als u in uw eigen huis woont, betaalt u daar weinig belasting over. Als u een hypotheeklening heeft, kunt u de hypotheekrente in veel gevallen aftrekken. Maar als u het huis schenkt aan de kinderen, is het niet meer uw eigen huis en gelden er geen belastingvoordelen meer. Voor de kinderen valt het huis dan in box 3, waarin spaargeld en ander vermogen wordt belast. Ze moeten de waarde dus bij hun vermogen tellen en betalen daar ieder jaar belasting over via de inkomstenbelasting. Als de kinderen later zelf in het huis gaan wonen, komt het huis voor hen in box 1 en hoeven ze er nog maar weinig belasting over te betalen.

Nadelen worden steeds groter

Hoe langer u in het huis blijft wonen na de schenking, hoe langer u huur moet betalen en hoe langer u en uw kinderen belasting moeten betalen. Daar komt nog een risico bij als de huizenprijzen zouden gaan dalen. Er is dan veel meer geld naar de Belastingdienst gegaan dan als u niets had gedaan. Want een huis dat minder waard is, kan veel goedkoper worden overgedragen aan de kinderen.

Laat u goed adviseren

Het schenken van een eigen huis is meestal alleen voordelig als u zelf niet lang meer in het huis zult wonen. Daarbij blijft het onzeker of het u uiteindelijk voordeel gaat opleveren, bijvoorbeeld omdat de huizenprijzen niet te voorspellen zijn. Wilt u weten of het in uw situatie voordelig kan zijn om uw huis te schenken? Neem dan contact op met een notaris. Wilt u weten wat financieel mogelijk is, maak dan een afspraak met uw financieel adviseur.