Mijn lijfrente valt vrij, wat nu?

Een lijfrentepolis die tot uitkering komt, zorgt voor extra inkomen. Heeft u dat (nog) niet nodig, dan kunt u ook even wachten. We zetten de mogelijkheden en voor- en nadelen op een rij.

Veel mensen hebben in het verleden een lijfrentepolis afgesloten, vaak ook wel koopsompolis genoemd. De premie of koopsom hiervoor was in veel gevallen aftrekbaar voor de belasting. De inleg vormt een extra potje voor later. In de polis staat wanneer de lijfrente tot uitkering komt, bijvoorbeeld op 62- of 65-jarige leeftijd. Als u het geld nog niet nodig heeft – bijvoorbeeld omdat u nog werkt – kun u het ook nog even laten staan.

Welke mogelijkheden heeft u?

rente, bankieren, financien

1. De lijfrente laten staan bij de bank of verzekeraar.

U heeft dan de kans dat het geld extra rendement oplevert. Bij een lage rentestand zal dat niet veel zijn. Bovendien vragen banken en verzekeraars soms een vergoeding. Vraag dit na bij uw bank of verzekeraar. U kunt de uitbetaling van een lijfrente tot maximaal vijf jaar na de AOW-datum uitstellen. Dit is wettelijk vastgelegd. Heeft u verschillende lijfrentepolissen, dan kunt u deze ook in één spaarpot onderbrengen. Of dit aantrekkelijk is hangt u van uw financiële positie en wensen.

Bij de Rabobank kunt u voor u bestaande lijfrente online zien welke mogelijkheden u heeft.

2. Oversluiten naar een andere bank of verzekeraar.

Lijfrenteproducten bij een bank of verzekeraar verschillen. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de uitkering bij overlijden. Kijk daarom goed wat in uw situatie de beste keuze is. Een overzicht van de verschillen vindt u hier.

3. De polis laten uitkeren.

Als u het geld nu goed kunt gebruiken, kunt u de lijfrente al in laten gaan, ook als u  de pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt. Een nadeel kan zijn dat u misschien over de uitkering belasting betaalt tegen een hoger tarief dan na de pensioendatum. Hoe hoog dit tarief is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

4. In sommige gevallen kunt u de polis overdragen aan een familielid of partner.

Dit kan aantrekkelijk zijn als u het geld niet nodig heeft, en belastingheffing wil voorkomen. Dit is afhankelijk van het fiscale regime dat geldt voor uw polis. Uw bank of verzekeraar kan u hierover meer vertellen.

Informeer dus bij uw bank of verzekeraar waar u de polis heeft afgesloten, naar de mogelijkheden.