Oplichters sturen valse facturen namens bekende bedrijven, trap er niet in

Oplichters verzinnen steeds nieuwe trucs. Ze sturen bijvoorbeeld een mail met in de bijlage een rekening van een bekende organisatie, zoals PostNL, DHL, Parkmobile of de ANWB. Open de bijlage niet, want die kan schadelijk zijn.

Voorbeelden van deze phishingmails zijn te vinden op de website van Postnl. De mail gaat over een factuur, die in de bijlage is meegestuurd. Als u goed kijkt, kunt u zien dat de mail niet echt is. Het e-mailadres van de afzender is post.nl@gmail.com. Dat is niet het echte adres van PostNL, want dat eindigt op postnl.nl. Ontvangt u deze mail? Open de bijlage dan niet, klik niet op links en verwijder de mail direct.

Valse facturen

Oplichters sturen vaker phishingmails met valse facturen uit naam van een bekend bedrijf. In de mail die u ontvangt, staat ook een link om direct via iDeal te betalen. Als u hierop klikt, kunt u worden doorgestuurd naar een valse website waar de oplichters persoonlijke informatie proberen te stelen, zoals wachtwoorden.

Een ander voorbeeld is een mail die is verstuurd uit naam van de ANWB, waarin staat dat een maandbedrag nog niet is betaald. Ook in deze mail is een link opgenomen om snel te betalen. Ook in dit voorbeeld bestaat het gevaar dat de oplichters uw wachtwoorden proberen te stelen.

Controleer uw mails goed

Wat moet u doen als u een mail met een factuur ontvangt? Neem even de tijd om te controleren of de mail wel klopt. Klik nergens op. Controleer om te beginnen of de gegevens kloppen. Is het e-mailadres van de afzender correct? Bent u klant bij het bedrijf waarvan u de mail krijgt en vraagt u zich af of u nog iets moet betalen? Kijk dan op uw bankafschriften of in uw betaalapp of u wel of niet heeft betaald. Of vraag het aan de organisatie zelf. Klik niet op de link in de mail als u de website van de organisatie wilt bezoeken, maar tik zelf de naam of het internetadres in. Moet u inderdaad nog een rekening betalen? Maak het geld dan over via de app van uw bank of via internetbankieren, maar nooit via een link in de phishingmail.

Zo herkent u valse mails:

  • Het e-mailadres van de afzender klopt niet.
  • Het bericht is niet persoonlijk maar gericht aan 'beste klant' of ‘geachte heer/mevrouw'.
  • Er wordt ingespeeld op emotie, u wordt bang gemaakt of onder druk gezet om snel te reageren.
  • Er wordt gevraagd naar uw bankgegevens.
  • Het bericht bevat rare linkjes.
  • Er staan taalfouten in het bericht.
  • De mail staat als voorbeeld op de website van Fraudehelpdesk.nl.

Op deze pagina van Rabobank vindt u meer informatie over fraude herkennen.