Pas op voor nagemaakte webshops

Winkelen op internet is leuk en handig. U kunt uw inkopen doen zonder de deur uit te gaan. Maar u moet wel opletten dat u koopt bij een veilige webwinkel. Oplichters proberen geld te verdienen met nagemaakte webshops. Dat komt de laatste tijd steeds vaker voor, heeft de politie ontdekt. Zo zorgt u dat u geen slachtoffer wordt.

Een nep-webshop lijkt meestal erg veel op een bestaande, veilige webwinkel. De makers kopiëren de naam, het logo en soms ook de adresgegevens van de echte webshop. Ze misbruiken vaak ook het nummer van de Kamer van Koophandel en het btw-nummer. Als u iets bij zo'n nep-webshop bestelt, wordt de bestelling nooit geleverd en is uw geld weg.

Als bekend is dat een webwinkel niet echt bestaat, wordt deze van internet afgehaald. Bij een nep-webshop zijn vaak wel aanwijzingen te vinden dat er iets niet klopt. Dit zijn de punten waar u op moet letten.

Internetadres

Vervalsers gebruiken vaak internetadressen die lijken op de naam van de bekende winkels, bijvoorbeeld expertoutlets.nl, expert-outlets.nl, wehkampoutlet.nl, wehkampsoutlet.nl en wehkamp-deals.nl. Het is de bedoeling dat u denkt dat dit websites zijn van Expert en Wehkamp met koopjes, maar in werkelijkheid zijn het nepwinkels.

Betaalmogelijkheden

Betalen bij een nep-webwinkel is vaak alleen mogelijk via iDEAL. Het geld gaat vaak naar een buitenlandse bankrekening. De echte webwinkels van Expert en Wehkamp zijn Nederlandse bedrijven met een Nederlands bankrekeningnummer.

Vooruitbetalen

Bij een betrouwbare webwinkel die zich aan de regels houdt, kunt u niet verplicht worden om de volledige rekening vooraf te betalen. Nep-webwinkels vragen altijd vooruitbetaling.

Weinig aanbod

Veel nep-webshops hebben een klein assortiment met soms maar een stuk of tien producten.

Lage prijzen

De prijzen in een nep-webshop zijn vaak erg laag om kopers over te halen om te bestellen. De winkel biedt bijvoorbeeld een Big Green Egg-barbecue aan voor 129 euro. Normaal kost deze barbecue zo'n 1500 euro. Als u zo’n groot prijsverschil tegenkomt, moet u zich altijd afvragen of dat wel kan kloppen.

Facebook

Veel nep-webshops adverteren op Facebook. Als u op een Facebook-advertentie klikt of tikt, kunt u op een nep-webshop terechtkomen. Let dan dus extra goed op.

Zelf typen

Een goede manier om een nep-webshop te vermijden, is zelf het adres van de webshop in de adresbalk in te tikken. Tik altijd het adres van de homepage in, bijvoorbeeld expert.nl of wehkamp.nl. Als de webshop een outlet-pagina of pagina met koopjes heeft, dan vindt u die via de homepage. Staat er niets over op de homepage? Dan is er een grote kans dat de koopjespagina die u op een andere manier heeft gevonden nep is.

Veilig online winkelen

Winkelen bij een vertrouwde webwinkel die zich aan de regels houdt, kan geen kwaad. Als u goede ervaringen heeft met een bepaalde webwinkel en u toetst zelf het internetadres in, voorkomt u dat u wordt opgelicht.

Kiest u voor een onbekende webwinkel, dan is het altijd verstandig om de naam van het bedrijf op te zoeken in Google. Misschien vindt u zo ervaringen van andere klanten. U kunt ook zoeken op Klachtenkompas en TrustPilot. Is er geen informatie te vinden, dan bestaat de site waarschijnlijk nog maar kort. Dat is geen goed teken.

Informatie over internetadressen, ook wel domeinnamen genoemd, kunt u vinden bij SIDN. Deze website heeft een zoekmachine voor domeinnamen. Tik de domeinnaam in en de zoekmachine vertelt wie de eigenaar van de domeinnaam is en hoe lang deze al is geregistreerd.

Er zijn verschillende keurmerken voor webwinkels, zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Als u het logo van een keurmerk op de website ziet staan, wil dat nog niet zeggen dat de webshop het keurmerk ook echt heeft. Criminelen kunnen een logo ook kopiëren. Controleer dus altijd of de webwinkel voorkomt op de lijst van goedgekeurde webwinkels op de website van het keurmerk zelf.

De politie heeft een lijst met webwinkels van onbetrouwbare handelaren en verkopers en verdachte buitenlandse bankrekeningnummers. De politie raadt af iets te kopen bij deze websites of geld over te maken naar deze rekeningnummers.