Prijsstijgingen, wat merkt u ervan?

Alles wordt duurder en de laatste tijd stijgen de prijzen nog harder dan we gewend zijn. Economen noemen deze prijsstijging inflatie. Waarschijnlijk blijft de inflatie voorlopig hoog. Iedereen voelt dat in zijn portemonnee. Hoe is dat bij u? En wat kunt u doen als u daardoor in de problemen komt?

Inflatie betekent dat de prijzen gemiddeld genomen omhoog gaan. Dat wil niet zeggen dat alle prijzen even hard stijgen. In 2021 werden vooral benzine, de boodschappen, de kapper, kleding en elektronica duurder. Die prijsstijgingen hebben verschillende oorzaken. Om te beginnen is brandstof in heel Europa duurder geworden, onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne. U kunt dat merken aan uw energierekening en bij de benzinepomp. Ook zijn er tekorten aan verschillende grondstoffen, die daardoor in prijs stijgen. Ten slotte heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het lastiger is om producten over de hele wereld te vervoeren. De transportkosten zijn daardoor hoger.

Bedrijven berekenen deze hogere kosten (deels) door aan hun klanten. En dat merkt u als u afrekent in de supermarkt en in de winkel. Boter en gehakt zijn 18 procent duurder dan een jaar geleden. Pasta en vruchten in blik zijn 15 procent duurder geworden. Ook de prijzen voor huishoudelijke apparaten zijn de afgelopen maanden harder gestegen dan anders.

Prijzen stijgen harder dan inkomens

Lonen en uitkeringen worden ieder jaar verhoogd. Een deel van de prijsstijgingen wordt hierdoor goedgemaakt. Maar omdat de prijzen harder stijgen dan de lonen en uitkeringen omhoog gaan, betekent dit dat iedereen er per maand op achteruitgaat. Vorig jaar zijn de lonen gemiddeld met 2,1 procent gestegen en de AOW is 1,6 procent omhoog gegaan. Maar de inflatie was 2,8 procent. Daardoor houdt u minder geld over of komt u geld tekort, als u op dezelfde manier blijft leven. De koopkracht is dus gedaald.

Hoeveel last heeft u van prijsstijgingen?

Bijna iedereen heeft last van de hogere prijzen, de een meer dan de ander. Heeft u een vast energiecontract? Dan heeft u niet direct last van de hogere energieprijzen. Pas als het contract afloopt en u moet overstappen naar een variabel tarief, gaat u de hogere prijzen in uw portemonnee voelen. Heeft u een goed geïsoleerd huis? Dan heeft u minder energie nodig om uw huis te verwarmen en merkt u dus ook minder van gestegen energieprijzen. Als u geen of weinig autorijdt, merkt u niet veel van de hogere benzineprijzen. Heeft u een variabel energiecontract, een minder goed geïsoleerd huis of bent u afhankelijk van uw auto? Dan heeft u juist meer last van de prijsstijgingen.

Wat kunt u doen?

De overheid helpt om de ergste financiële tegenvallers te verlichten. De belasting op energie is tijdelijk verlaagd en als u een laag inkomen heeft, kunt u bij de gemeente energietoeslag aanvragen. Maakt u zich zorgen over uw energierekening of heeft u hulp nodig? De website Geldfit geeft hierover goede informatie. Heeft u moeite om rond te komen of bent u bang dat dat gaat gebeuren? Breng dan uw financiële situatie goed in kaart. Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij. Dan ziet u of u moet bezuinigen om rond te komen. Bij geldzorgen kunt u ook contact opnemen met uw bank. Is het nodig om te bezuinigen? Misschien kunt u besparen op uw boodschappen. En misschien kunt u energie besparen en daarmee uw energierekening verlagen.

Spaargeld

De rente op een spaarrekening is laag, lager dan de inflatie. Door de inflatie wordt uw spaargeld minder waard. Met duizend euro kunt u nu meer kopen dan volgend jaar, ook als u de spaarrente erbij optelt. Het kan een goed idee zijn een deel van uw spaargeld te gebruiken om uw huis te verduurzamen. Dat kan zorgen voor een verlaging van de energierekening. Op die manier levert uw spaargeld misschien meer op dan als u het op uw spaarrekening laat staan.