Reisverzekering: waar moeten mantelzorgers op letten?

Voor mantelzorgers zijn de voorwaarden van een reisverzekering belangrijker dan de kosten. Want wat wordt er vergoed als u opeens naar huis moet?

Wie een reisverzekering afsluit moet als eerste kiezen tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering sluit u af voor één bepaalde vakantie. Met een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door voor al uw geboekte vakanties verzekerd. Dat klinkt een stuk duurder, maar hoeft niet zo te zijn. Een doorlopende reisverzekering is volgens de Consumentenbond voor stellen al voordelig als u drie weken of meer in het buitenland reist. Voor alleenstaanden ligt de grens op zo’n vier weken.

Kosten

De kosten voor een doorlopende reisverzekering vallen mee. Ze hangen voor een deel af van uw persoonlijke omstandigheden, maar vanaf een euro of vijf per maand bent u al verzekerd binnen de EU. Reist u daarbuiten of beoefent u gevaarlijke sporten zoals duiken of skiën, dan loopt de premie op.

Mantelzorgers: extra opletten

Zorgt u voor iemand in Nederland? Of bent u zelf afhankelijk van zorg? Dan is het belangrijk om bij het afsluiten van een reisverzekering zorgvuldig te kijken naar de voorwaarden. Denk dan aan:

  • De reisduur. Bijvoorbeeld omdat u niet lang aaneengesloten weg kunt of wilt, maar regelmatig kiest voor dagtochtjes en weekendjes weg. In dat geval is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Daarmee zijn dagtochtjes in het buitenland en weekendjes in Nederland met een betaalde overnachting ook verzekerd. Interpolis biedt deze dekking ook.
  • De dekking van kosten voor de terugreis. Bijvoorbeeld als iemand ernstig ziek wordt of overlijdt. Soms is de kring van familieleden waarvoor deze dekking geldt heel beperkt: alleen ouders, kinderen, broers en zussen. Interpolis en sommige andere verzekeraars hanteren de norm dat het iemand moet zijn ‘om wie u veel geeft’, waarvoor u onverhoopt terug moet reizen. In sommige gevallen kan het zelfs om dieren gaan, zoals een hulp of geleidehond. Als het dier ziek wordt, dan dekt de annuleringsverzekering de kosten die u maakt omdat u de reis moet afzeggen of afbreken. De exacte voorwaarden verschillen per verzekeraar. Kijk hier dus goed naar. 

  • Naast een doorlopende reisverzekering is het verstandig een annuleringsverzekering te overwegen. De doorlopende reisverzekering dekt de eventuele extra reiskosten die u maakt door een nood- of ongeval. De annuleringsverzekering dekt de kosten die u maakt omdat u de reis moet afzeggen. Ook hier kunnen de kleine lettertjes grote gevolgen hebben. Soms vergoedt een verzekeraar bij een annulering maar een deel van de reissom. Anderen vergoeden de hele reissom, zelfs als u midden in de vakantie de reis moet afbreken. Soms is een maximum vergoeding per persoon bepaald. Voor mantelzorgers is de kans groter dat ze eerder naar huis moeten of niet kunnen vertrekken, omdat er iemand afhankelijk van hen is. Dus hoe ruimer de vergoeding bij annuleren, hoe beter. Meer informatie over reisverzekeringen vindt u op www.interpolis.nl/verzekeren/reisverzekering/dekking.