Geldproblemen komen veel voor. Niet alleen mensen met een uitkering of lager inkomen hebben tegenwoordig moeite om rond te komen. Ook mensen met een hoger inkomen, voelen de hogere prijzen in hun portemonnee. Volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) had 42% van de Nederlandse huishoudens in 2022 wel eens een betalingsprobleem. Rond de 20% van de mensen met geldzorgen leent bij familie of krijgt een voorschot op het salaris. Gelukkig komen de meeste mensen ook weer uit de schulden. Maar dat gaat niet vanzelf. Het is belangrijk om over geldproblemen te praten en hulp te vragen. Mantelzorgers zijn extra kwetsbaar. Bijvoorbeeld omdat ze minder gaan werken om te kunnen mantelzorgen en dus minder inkomen hebben. Of omdat mantelzorgers hulpmiddelen betalen of extra vervoerskosten hebben. Ook blijven rekeningen vaak langer liggen en neemt de kans op een tekort op de betaalrekening daardoor toe. Hoe houdt u uw uitgaven onder controle?
Hoe sta ik ervoor?
Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Op Geldfit.nl kunt u een korte test doen en krijgt u advies waar u terecht kunt voor hulp. U kunt ook anoniem bellen naar Geldfit via 0800-8115. Ook bij het Nibud kunt u een korte test invullen als u nog geen grote achterstanden heeft en een aflosplan wilt maken.
Weet wat u uitgeeft
Volgens het Nibud raken mensen niet direct in de problemen omdat ze weinig te besteden hebben, maar omdat ze geen inzicht hebben in hun financiën. Houd daarom eens voor enkele maanden een kasboek zodat u ziet waar uw geld blijft. Het geeft u inzicht hoe uw vaste lasten zijn opgebouwd, hoeveel abonnementen u bijvoorbeeld heeft en hoeveel geld u besteedt aan boodschappen en andere losse aankopen.
Bij op de website van het Nibud kunt u zien of u meer of minder uitgaven heeft dan andere Nederlanders en wat gemiddelde bedragen zijn. In het persoonlijk budgetadvies dat u krijgt te zien, ziet u ook wat het effect is als u bepaalde uitgaven kunt verminderen. Ook krijgt u hulp om een begroting te maken. Ook kunt u bij het Nibud terugvinden of u recht heeft op een toeslag van de landelijke overheid. Of misschien kunt u een energietoeslag van de gemeente krijgen of hulp bij de aanschaf van een wasmachine of laptop voor uw kind. Dat kan natuurlijk voor u gelden maar ook voor diegene voor wie u mantelzorger bent.
Wees kritisch op uitgaven
Check uw verzekeringen. Bent u oververzekerd, of misschien onderverzekerd? Kijk een keer per jaar naar uw verzekeringen. Passen de verzekeringen nog bij uw persoonlijke situatie en wensen? Via de Zorgverzekeringslijn kunt u informatie krijgen over uw zorgverzekering. Hoe lost u bijvoorbeeld schulden bij de zorgverzekeraar op en hoe voorkomt u dat u zorgtoeslag moet terugbetalen. Veel mensen geven onnodig veel uit aan hun mobiele telefoon. Houd goed in de gaten welk abonnement u heeft, wanneer uw abonnement afloopt en of er andere aanbieders zijn die voordeligere abonnementen aanbieden. Kijk ook eens kritisch naar alle abonnementen die u heeft. Misschien kunt u een aantal abonnementen opzeggen.
Vraag hulp
Wacht niet te lang met hulp vragen. U voorkomt erger en u zult merken dat het u rust geeft. Niet alleen gemeenten maar ook banken, verzekeraars en energiemaatschappijen hebben speciale afdelingen waar u terecht kunt met uw geldzorgen. Misschien bent u al geholpen met een paar goede adviezen of besparingstips. Misschien heeft u meer hulp nodig omdat u er zelf niet uitkomt. Er zijn veel vrijwilligers die u goed kunnen helpen. De gemeente kan u hiernaar verwijzen maar ook op Geldfit kunt u zien wie er in uw eigen omgeving hulp kan bieden. Als u echt grote schulden heeft, kan de gemeente bepalen of u in aanmerking komt voor een schuldhulpverleningstraject. Een schuldhulpverlener bekijkt dan samen met u hoe u uit de schulden kunt komen. Veel mensen vinden het best spannend om naar de gemeente te gaan voor hulp. Via Geldfit.nl kunt u contact opnemen met een vrijwilliger die u daarmee kan helpen.