Schulden voorkomen én oplossen

Als het niet lukt rekeningen op tijd te betalen, is het belangrijk om meteen maatregelen te nemen. Zo voorkomt u dat schulden zich opstapelen.

Geldproblemen komen veel voor. Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand. Ze lopen bijvoorbeeld achter met het betalen van rekeningen, staan regelmatig rood of hebben meerdere leningen. Gelukkig komen de meeste mensen ook weer uit de schulden. Mantelzorgers zijn extra kwetsbaar: meer dan de helft kan alles maar net betalen, zo blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie MantelzorgNL. Bijvoorbeeld omdat ze hulpmiddelen betalen of omdat mantelzorgers extra vervoerskosten hebben. Daardoor stijgt het risico dat rekeningen blijven liggen en u vaker rood staat dan de bedoeling is. Hoe houdt u uw uitgaven onder controle?

Hoe sta ik ervoor?

Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Op de website Zelf je schulden regelen kunt u een snelle scan doen. U ziet dan hoe u ervoor staat en krijgt op basis daarvan advies. Het kan zijn dat u met wat tips zelf weer grip op uw geld kunt krijgen. U vindt daarvoor op dezelfde website een stappenplan.

Weet wat u uitgeeft

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raken mensen niet zozeer in de problemen omdat ze weinig te besteden hebben, maar omdat ze geen inzicht hebben in hun financiën. Houd enkele maanden een kasboek bij om te zien waar uw geld blijft. Krijgt u ieder jaar een flinke naheffing van uw energierekening? Houd de meterstanden bij en vergelijk deze ook eens met die van uw buren. Zijn er grote verschillen? Misschien kunt u makkelijk ergens op besparen.

Wees kritisch op uitgaven

Vraag hulp

Wacht niet te lang met hulp vragen. U voorkomt erger en u zult merken dat het u rust geeft. De afdeling schuldhulpverlening van uw gemeente kan u doorverwijzen naar de juiste instanties . Misschien bent u al geholpen met een paar goede adviezen. Of komt u in aanmerking voor ondersteuning. Zo springen sommige gemeenten bij als u bijvoorbeeld geen nieuwe wasmachine kunt betalen. Misschien heeft u veel schuldeisers, heeft u problemen met het betalen van de huur, zorgpremie of de energielasten, dan kan de gemeente bepalen dat u in aanmerking komt voor een schuldhulpverleningstraject. Een schuldhulpverlener bekijkt dan samen met u hoe u uit de schulden kunt komen. U kunt een belastingconsulent, budgetcoach of financieel adviseur in de arm nemen. Als u daar het geld niet voor hebt, zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen met uw financiën. U vindt ze via uw gemeente of via www.wehelpen.nl.