Wonen zoals u dat wilt
In de supermarkt is een gezin per persoon goedkoper uit dan een alleenstaande. Grootverpakkingen zijn voordeliger dan kleine verpakkingen. Maar ook aanbiedingen zijn vaak niet aantrekkelijk als u alleen bent. Toch kunt u ook besparen op de boodschappen als u alleen bent. Deze tips kunnen u daarbij helpen.
Als alleenstaande bent u per dag gemiddeld 2,40 euro meer kwijt aan boodschappen dan iemand die samen met anderen woont. Dit komt vooral omdat kleine verpakkingen in de supermarkt duurder zijn dan grote verpakkingen. Ook heeft u als alleenstaande weinig aan aanbiedingen voor verse producten waarbij u meer krijgt voor dezelfde prijs. Wat heeft u bijvoorbeeld aan de tweede zak sla gratis? Een ander probleem is dat veel standaard verpakkingen vaak te groot zijn. U betaalt de volle prijs, terwijl u misschien maar de helft nodig heeft. Denk aan slagroom, geraspte kaas of tomatensaus.
Door op een slimme manier boodschappen te doen, hoeft u minder weg te gooien en bent u goedkoper uit. Dit is wat u kunt doen.
Op de markt is groente en fruit los te koop, maar ook in veel supermarkten vindt u losse appels, tomaten en aardappelen. Dat is per kilo vaak duurder dan een voordeelzak, maar als u maar één of twee appels nodig heeft, ben u goedkoper uit. Ook voorkomt u op deze manier verspilling.
U vindt in de supermarkt steeds meer kleine verpakkingen. Zelfs bepaalde groenten, zoals bloemkool, zijn in miniformaat te koop. Helaas is een kleine verpakking vaak duurder in vergelijking met een grote verpakking, maar altijd beter dan dat u restjes moet weggooien.
Een gezinsverpakking vlees of vis is meestal voordeliger, zeker als u let op aanbiedingen. U kunt deze verdelen in kleinere porties en invriezen. Let op dat u voedsel veilig invriest en op tijd opmaakt.
U kunt meer in de vriezer kwijt dan u denkt. Wist u bijvoorbeeld dat u plakken roomboter of porties geraspte kaas kunt invriezen? Overrijpe bananen kunt u invriezen als u ze pelt en in plakjes snijdt.
Met een ijsblokjesvorm kunt u kleine hoeveelheden smaakmakers invriezen, zoals citroensap, gemberrasp, pesto, curry en gehakte kruiden. Vul droge producten aan met wat water, kruiden eventueel met olijfolie. Als de blokjes bevroren zijn, kunt u ze uit de vorm drukken en in een bakje of zakje bewaren.
Vers is gezond, maar bijna vers ook. Volgens het Voedingscentrum bevat groente uit een blik, pot of de diepvries evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Verpakte groente is makkelijk klaar te maken. Het is dus handig om een voorraad verpakte groenten in huis te hebben, bijvoorbeeld kleine potjes worteltjes, rode kool of diepvriesspinazie in deelblokjes.
Zorg voor een goede basisvoorraad van lang houdbare producten. Denk aan pasta, rijst en bonen. Dan heeft u altijd iets in huis om een maaltijd te maken waarin u restjes kunt gebruiken.
Aardappelen, uien en wortels kunt u langere tijd bewaren. Ook courgette, aubergine, pompoen en tomaat hoeven niet direct op. Controleer bij aankoop of ze stevig zijn en niet beschadigd zijn.
Als u groenten en fruit op de juiste manier bewaart, gaat er niets verloren. Wist u dat citrusvruchten zoals mandarijntjes langer goed blijven in de koelkast? En dat u aardappelen en veel andere groenten beter niet op kamertemperatuur kunt bewaren, maar op een donkere koele plek? Een komkommer blijft langer goed als hij in folie zit en u die folie erom laat als u hem heeft aangesneden.
Kent u mensen die net als u alleen wonen? Misschien kunt u bepaalde producten samen inkopen en delen. U kunt ook af en toe voor elkaar koken. Dan is niet alleen voordelig, maar ook gezellig.
Er zijn hulpmiddelen om voedsel langer vers te houden. Zo zijn er dozen en zakken waar u met een pomp alle lucht uit kunt zuigen. De inhoud is tot vijf keer langer houdbaar. U kunt deze verpakkingen kopen bij warenhuizen en huishoudwinkels.
Voor aangesneden groenten en fruit kunt u siliconen kapjes kopen. Er zijn verschillende modellen voor bijvoorbeeld avocado, citroen en ui.
Een goede voorbereiding is belangrijk. Maak dus altijd een boodschappenlijstje en laat u niet verleiden om producten te kopen die niet op het lijstje staan. Houd er bij het plannen van uw weekmenu rekening mee dat u de producten die u koopt volledig kunt gebruiken. Heeft u bijvoorbeeld een half blik gepelde tomaten over van de pastamaaltijd? Als u de volgende dag maaltijdsoep maakt, kunt u de tomaten daarin verwerken.