Sparen of beleggen

De spaarrente is laag, sparen levert dus weinig op. Beleggen is het alternatief. Voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn kan dat een goed idee zijn.

De belangrijkste voordelen van sparen zijn de veiligheid en vrijheid. Tot 100.000 euro per rekeninghouder is uw geld bij de meeste banken gegarandeerd, en als u het geld weer op wilt nemen, kan dat meestal. Overstappen naar een andere bank met een hogere rente is meestal ook eenvoudig. Ook kunt u ervoor kiezen (een deel van) uw spaargeld vast te zetten, hiervoor krijgt u dan vaak een hogere vergoeding.

Is sparen aantrekkelijk?

Bij de meeste banken komt de rente nauwelijks boven de 0 procent uit, en dat is niet genoeg om vermogen op te bouwen.

Ten eerste komt dat door de inflatie. Elk jaar wordt een euro iets minder waard, omdat de prijzen stijgen. Bovendien is er de vermogensrendementsheffing, ofwel spaarbelasting. Deze geldt bij een vermogen dat groter is dan 57.000 euro per persoon (2023). 

Afhankelijk van het doel, kan sparen wel aantrekkelijk kan zijn. Met deze snelle test kunt u zien welke spaarvormen de Rabobank aanbiedt.

Beleggen is niet moeilijk

laptop, sparen, beleggen, financieren

Wilt u een hoger rendement dan kunt u overwegen om te gaan beleggen. Veel mensen vinden dat ingewikkeld en risicovol, maar er zijn ook eenvoudige vormen van beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld bij de Rabobank uw geld laten beleggen met Rabo Beheerd Beleggen Basis. Beheerd beleggen betekent dat u zelf weinig omkijken heeft naar uw beleggingen. Uw persoonlijke situatie is het vertrekpunt. U bepaalt eerst uw beleggingsdoel, inleg, doelbedrag en de looptijd. Daarna bepaalt u hoeveel risico u wilt lopen om voldoende rendement te behalen.  Rabobank neemt uw persoonlijke wensen als uitgangspunt. Op basis hiervan kiezen ze voor u de juiste beleggingsportefeuille.. Ze beleggen het ingelegde bedrag voor u en zorgen ervoor dat  uw beleggingen blijven aansluiten op uw wensen. Ook wordt u geïnformeerd als het risico verlaagd moet worden, bijvoorbeeld omdat uw looptijd verstrijkt.

Een voorwaarde voor succesvol beleggen is dat u het geld niet op korte termijn nodig heeft. Beleggen is vooral geschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Denk daarbij aan een periode van vijf jaar of meer. Of beleggen voor u interessant is, is echter niet alleen afhankelijk van het mogelijke rendement en wanneer u het geld nodig heeft, maar ook van het risico dat u over uw vermogen wil lopen.

Verschil in rendement

Ter illustratie een rekensommetje. De afgelopen 40 jaar was het rendement op spaargeld gemiddeld 3,3 procent. Op de beurs was het rendement ruim 7 procent. Dat verschil werkt in de loop der jaren enorm door op de omvang van het vermogen. Stel dat u 25 jaar lang elke maand 100 euro heeft gespaard, dan levert dat gemiddeld 46.000 euro op. Als u echter maandelijks 100 euro had belegd in een fonds dat aandelen en obligaties combineert, had u dat na 25 jaar 76.000 euro opgeleverd. Een verschil van 30.000 euro. Daar staat natuurlijk meer risico tegenover, maar door te beleggen in een fonds dat de risico’s spreidt voelt u dit minder sterk. Nog beter is het als u niet in één keer veel geld belegt, maar elke maand een bedrag belegt. 

Meer weten over beleggen?

Op de site van de Rabobank vindt u niet alleen veel informatie, maar kunt u ook twee leuke testen doen om te kijken of beleggen iets voor u is en welke vorm van beleggen bij u past.