Sommige banken starten nu bijvoorbeeld met coaches die vrijwillig voorlichting geven over online betalen, lenen, sparen en verzekeren en dat in een huiselijke sfeer. Namens de Rabobank zijn landelijk inmiddels meer dan 1.000 adviseurs aan het werk die klanten op weg helpen en in sommige gevallen bij ze thuis op bezoek gaan. Andere banken zoeken de oplossing in het oprichten van informatiepunten in winkelcentra.
De adviseurs geven onder meer tips om financieel misbruik te voorkomen en tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het aanpassen van paslimieten of het openen van een zakgeldrekening. Ze geven workshops internetbankieren en veilig bankieren en zij zijn speciaal getraind in bijvoorbeeld het herkennen van signalen van dementie.
Rabobank ondersteunt daarnaast haar oudere klanten met middelen en adviezen zodat zij zelfstandig – of samen met iemand anders – kunnen blijven bankieren. Daarvoor is Samen Bankieren ontwikkeld, dat onder meer oplossingen biedt voor mensen die slecht zien, niet goed ter been zijn, reumatische klachten hebben of bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Voorbeelden zijn de Random Reader Comfort, de Rabo CardPuller, de seniorenadviseur die klanten aan huis bezoekt en de sprekende geldautomaat. Speciale diensten zijn de Rabo Geld Expres, de Servicepas en het informeren van klanten over notariële volmachten.
Wilma Schrover van Unie KBO vindt al die initiatieven goed, maar wijst er in verschillende media op dat het onmogelijk is om alle mensen te laten internetbankieren.
“Voor de oudsten is een workshop geen optie, zij gaan dat echt niet meer leren.” Schrover vindt dat voor elk filiaal dat sluit een consequente oplossing moet komen, zoals een haal- en brengservice voor ouderen naar de dichtstbijzijnde bank. Rabobank doet dit momenteel al.