Toch huurtoeslag? Maak een proefberekening!

Kreeg u eerder geen huurtoeslag omdat uw inkomen te hoog was? Misschien krijgt u nu wel huurtoeslag. Dat komt omdat de maximale inkomensgrens voor de huurtoeslag is verdwenen. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken.

Tot 1 januari 2020 was er een harde inkomensgrens. Als uw inkomen boven deze grens uitkwam, had u geen recht op huurtoeslag. Zelfs niet als u maar één euro meer verdiende. Daardoor raakten mensen die iets meer gingen verdienen hun volledige huurtoeslag kwijt en hadden zij minder te besteden dan voor de verhoging van hun inkomen.

Geleidelijk minder huurtoeslag

Sinds 2020 gelden andere regels. Komt het inkomen boven de oude inkomensgrens, dan gaat de huurtoeslag geleidelijk omlaag. Hoe hoger het inkomen, hoe lager de huurtoeslag. Ligt uw inkomen ver boven de grens, dan ontvangt u geen huurtoeslag. Bij welk inkomen dat is, hangt bijvoorbeeld af van de huurprijs.

Rekenvoorbeeld

Bij een huur van rond de 625 euro per maand komt de huurtoeslag voor een alleenstaande bij een inkomen van ongeveer 33.000 euro uit op nul. Dit rekenvoorbeeld is gebaseerd op geschatte en afgeronde cijfers. 

Voor wie is dit gunstig?

De nieuwe regeling is in de eerste plaats gunstig voor huurders met huurtoeslag, van wie het inkomen stijgt tot boven de inkomensgrens. In de oude situatie moesten zij huurtoeslag terugbetalen, omdat achteraf bleek dat ze die onterecht hadden ontvangen. Nu niet meer. Ook huurders die net te veel verdienden voor huurtoeslag, hebben voordeel van de nieuwe rekenregels. Wilt u weten of u ook voor huurtoeslag in aanmerking komt? Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken voor uw eigen situatie. U krijgt de huurtoeslag niet automatisch. U moet deze zelf aanvragen bij de Belastingdienst.