Uw huis als inkomstenbron

U wilt in uw huis blijven wonen, maar u wilt ook leuke dingen gaan doen. Weekendjes weg of lang op vakantie. Als u een eigen huis heeft, kunt u daar slim gebruik van maken en zo uw wensen uit laten komen.

U kunt op verschillende manieren profiteren van uw huis. Bijvoorbeeld door aan woningruil te doen. Zo kunt u dankzij uw huis voordelig met vakantie. Maar u kunt uw huis ook gebruiken om meer inkomen te krijgen, zodat u extra geld heeft om erop uit te trekken of andere leuke dingen te doen.

Woningruil

Dankzij internet gaat woningruil gemakkelijk. U meldt zich aan bij een huizenruilplatform, zoals nationalehuizenruil.nl (voor ruilen binnen Nederland) of homeexchange.com (met leden in 150 landen). Het lidmaatschap kost jaarlijks tussen de 25 en 135 euro, afhankelijk van het platform. Het ruilen zelf is gratis. U klikt de streek of stad aan waar u naartoe wilt en legt zelf rechtstreeks contact met de mensen die hun huis aanbieden. Woningruil verloopt meestal soepel. Omdat u in elkaars huizen verblijft, hebben beide partijen er belang bij dat de huizen netjes blijven. Controleer vooraf wel even hoe het zit met de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering, voor het geval er toch iets kapot gaat.

Uw huis tijdelijk verhuren

Als u voor een lange periode weggaat, kunt u uw huis in die periode verhuren. Bij een kortdurend huurcontract (maximaal 2 jaar) krijgen de huurders niet de normale huurbescherming, dus u kunt de huur gemakkelijk weer opzeggen. Over de huurinkomsten betaalt u belasting. Bij tijdelijke verhuur moet u 70 procent van de huurinkomsten opgeven op uw belastingaangifte. De kosten die u maakt voor verhuur, bijvoorbeeld voor adverteren, mag u hiervan aftrekken. Als u een hypotheek heeft, heeft u toestemming nodig van de hypotheekverstrekker om uw huis te verhuren.

Controleer ook hoe het zit met de aansprakelijkheids- en opstalverzekering. Omdat er bij tijdelijke verhuur veel komt kijken, is dit meestal alleen interessant als u minstens een paar maanden wegblijft. Kijk voor meer informatie over tijdelijke verhuur op de website van de Belastingdienst.

Een kamer verhuren

Misschien woont u ruim en kunt u gemakkelijk een kamer verhuren. Zeker in steden met universiteiten of hogescholen is hier veel vraag naar. Als de totale huuropbrengst (inclusief energiekosten) niet hoger is dan 5.506 euro (2020) hoeft u hierover geen belasting te betalen. Kijk voor meer informatie over kamerverhuur op de website van de Belastingdienst.

Uw huis delen

Door met meer mensen in één huis te wonen, kunt u geld besparen. U kunt bijvoorbeeld de energierekening en de gemeentelijke heffingen delen. Een huisgenoot hebben kan ook nadelige financiële gevolgen hebben. Zo zal de energie- en waterrekening stijgen en kan het zijn dat u meer kwijt bent aan gemeentelijke belastingen (bijvoorbeeld de rioolheffing). Ook gaat u misschien minder AOW ontvangen. Zie hiervoor het artikel Samenwonen in één huis met de kinderen (of met uw ouders of anderen).

Overwaarde benutten

Heeft u overwaarde op uw huis? U kunt deze overwaarde gebruiken als maandelijkse aanvulling op uw inkomen of om een bedrag ineens te ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld met het Overwaardeplan van de Rabobank. Ook een (extra) hypotheek op uw huis kan een manier zijn om uw inkomen aan te vullen. Lees er meer over in het artikel Mogelijkheden om uw overwaarde te verzilveren en in uw woning te blijven wonen.