Uw hypotheek na uw pensioen

Is uw hypotheek afgelost als u met pensioen gaat, of heeft u op dat moment nog een lening? De Rabobank heeft een handige rekentool die laat zien of u uw maandlasten nog kunt betalen als u met pensioen gaat. Zo bent u goed voorbereid en kunt u zich tijdig voorbereiden om onbezorgd te blijven genieten van uw woning.

Minder inkomen, hogere kosten

Misschien lijkt uw pensioen nog ver weg. Toch is het belangrijk om nu alvast na te denken over uw hypotheek en de maandlasten. Dat geldt met name wanneer u een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek heeft. Maar het is ook belangrijk als u wel aflost op uw hypotheek en de einddatum van uw hypotheek na uw pensioendatum ligt. Of als u vermogen opbouwt voor de aflossing van uw hypotheek en de einddatum van die opbouw ligt na uw pensioendatum. Na uw pensioneren daalt vrijwel altijd uw inkomen, terwijl de hypotheeklasten misschien gelijk blijven of stijgen. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan door op tijd maatregelen te nemen.

Een aflossingsvrije hypotheek als u met pensioen gaat

Volgens De Nederlandsche Bank heeft zo’n 6 procent van de huiseigenaren boven de vijftig een grotendeels aflossingsvrije hypotheek. Bij zo’n hypotheek betaalt u alleen rente en lost u niet verplicht af. Uw schuld blijft door de jaren heen dus hetzelfde. Hierdoor kan het zijn dat u na uw pensioendatum een hypotheek heeft die u niet meer kunt betalen, maar dit kan dus ook het geval zijn als u wel aflost.

Hypotheekrenteaftrek vervalt

Uw hypotheeklasten kunnen in de toekomst stijgen. Om te beginnen kan het zijn dat de hypotheekrenteaftrek vervalt. U mag de rente voor een lening maximaal 30 jaar aftrekken voor de belasting.  De netto woonlasten kunnen daardoor stijgen. Hoeveel hangt af van de hoogte van de rente en uw inkomen op dat moment.

Stijgende rente

Heeft u een variabele rente of loopt uw rentevasteperiode de komende jaren af? Als in de toekomst de rente stijgt, kunnen hierdoor ook uw lasten stijgen.

Advies op maat

Met de rekentool rekent u snel en makkelijk uit hoe u ervoor staat. Wanneer daar reden voor is, zijn er verschillende mogelijkheden om de toekomstige maandlasten naar beneden te brengen. U kunt bijvoorbeeld spaargeld gebruiken om af te lossen op uw hypotheek. Ook kunt u overwegen om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een annuïtaire of lineaire hypotheek. Maak een afspraak met uw financieel adviseur om te bespreken wat voor u de beste oplossing is.