Uw pensioen aanvullen met uw eigen huis? Dit zijn de mogelijkheden

Heeft u te weinig pensioen opgebouwd, maar wel een eigen huis? Dan kunt u misschien de overwaarde benutten als aanvulling op uw pensioen. Dat kan op verschillende manieren. We geven u een aantal voorbeelden.

Woonlasten verlagen

Een slimme manier om na uw pensionering meer te kunnen besteden, is uw hypotheek helemaal af te betalen. Daardoor verlaagt u uw woonlasten en kunt u makkelijker rondkomen van een laag pensioen. U kunt uw woonlasten ook verlagen door uw huis te verduurzamen. U kunt de woning bijvoorbeeld beter isoleren en zo besparen op energiekosten. Met de HuisScan van HomeQgo ontdekt u welke maatregelen u kunt nemen voor uw woning en wat dat oplevert.

Overwaarde

In sommige situaties kan het zinvol zijn om de overwaarde van uw huis te gebruiken om uw pensioen aan te vullen. Dit hangt bijvoorbeeld af van uw leeftijd, hoeveel spaargeld u heeft en of u kleiner wilt gaan wonen. Een gericht advies is niet direct te geven, daarvoor kunt u het beste een afspraak maken met uw adviseur.

Verkopen

Verhuizen naar een goedkopere woning is een prima manier om geld vrij te maken voor een pensioenaanvulling. Met het geld kunt u bijvoorbeeld twee appartementen kopen, waarvan u er één verhuurt. Met de huur vult u het pensioen aan. Heeft u veel spaargeld, dan kunt u een tweede huis kopen voor de verhuur zonder uw eigen huis te verkopen. Nadeel is wel dat verhuren ook gedoe met zich meebrengt, zoals huurders zoeken, een huurovereenkomst aangaan en mankementen verhelpen.

Verkopen en terughuren

Blijft u liever in uw huidige huis wonen, dan kunt u het ook verkopen en weer terughuren. Dat gaat via een ‘sale-and-leaseback’-constructie. Een belegger koopt uw huis, u ontvangt de opbrengst en gaat huur betalen. Het voordeel is dat u niet hoeft te verhuizen. Het nadeel is dat de overwaarde grotendeels opgaat aan de huur. Mogelijk gaat u er financieel zelfs op achteruit.

Aflossen of beleggen

In plaats van aflossen op de hypotheek, kunt u ook gaan beleggen. Ook daarmee kunt u een spaarpot opbouwen om na uw pensionering uw inkomen mee aan te vullen. Het voordeel is dat u beleggingen makkelijker weer kunt verkopen dan uw huis. Het geld is dus makkelijker vrij te maken dan wanneer het in een huis zit. Het nadeel is dat u risico loopt. Met beleggen heeft u altijd een kans op een negatief rendement. Kiest u voor beleggen in aandelen, zorg dan voor een goede spreiding.