Veilig betalen met uw smartphone

U kunt uw rekening van een etentje of uw aankopen in de winkel tegenwoordig ook eenvoudig met uw smartphone betalen. U heeft er een moderne telefoon met Android voor nodig en een speciale betaalapp van de bank. Een iPhone heeft deze mogelijkheid niet.

Mobiel betalen is contactloos betalen met uw mobiele telefoon aan de betaalautomaat, bijvoorbeeld in winkels en horeca. U gebruikt uw smartphone in plaats van uw bankpas. De betaling wordt direct van de betaalrekening afgeboekt, net zoals de betalingen met uw bankpas. De betaling verloopt via een NFC chip die in de telefoon en in de bankpas zit.

Dit heeft u nodig

Om contactloos te kunnen betalen via uw eigen bank, heeft u een Android-smartphone nodig met een NFC-chip. Alle nieuwere toestellen hebben zo’n chip. Wilt u weten of uw telefoon deze chip heeft? Kijk dan op uw telefoon onder instellingen en tik op het radarwieltje. Kies voor zoeken en typ ‘NFC’ in. Als u toestel deze mogelijkheid heeft, kunt u NFC aan- of uitzetten.

U heeft ook een app nodig om contactloos te kunnen betalen. Deze kunt u downloaden in de Google Play Store. Contactloos betalen is bij sommige banken (nog) gratis. Andere vragen er (na een proefperiode) €0,60 per maand voor per bankrekening.

Zo werkt het

contactloosbetalen
Heeft u de app geïnstalleerd, dan kunt u bij betaalautomaten die daarvoor geschikt zijn contactloos betalen. Of een betaalautomaat geschikt is, kunt u zien aan het plaatje voor contactloos betalen: vier boogjes en een hand met een pasje ernaast. Houd de achterkant van de telefoon tegen de betaalautomaat. Dit heet ‘tappen’. De telefoon trilt om aan te geven dat de betaling is gelukt. Vervolgens wordt het bedrag automatisch van uw bankrekening afgeschreven.

De betaalapp hoeft niet geopend te zijn tijdens het tappen. Wel moet het scherm van de smartphone aanstaan. Heeft u een hoesje om de telefoon? Dat is geen probleem zolang het scherm aan is. Met een dichtgeklapt hoesje kan het scherm uitgaan en werkt de betaalfunctie niet meer.

Bedragen van €25 kunt u zonder pincode betalen met uw mobiel. Voor hogere bedragen is wel een pincode nodig, die u moet intoetsen op de telefoon. U kiest deze pincode zelf. Het is dus niet dezelfde pincode als die van uw pinpas. U heeft deze code ook nodig als het totaalbedrag van uw contactloze betalingen boven de €50 uitkomt.

Veiligheid

Contactloos betalen met uw telefoon is net zo veilig als met uw bankpas. Per ongeluk betalen kan niet, omdat de betaalapp alleen werkt als het scherm aanstaat en als de telefoon op minder dan twee centimeter van een betaalautomaat is.

Het is ook mogelijk om betalen zonder pin uit te zetten, zodat voor elke mobiele betaling een pincode nodig is. Als u dan uw telefoon kwijtraakt of als uw telefoon gestolen wordt, kunnen anderen er niet mobiel mee betalen.

Bel altijd direct de bank als u ontdekt dat uw telefoon verloren of gestolen is. De bank zal het contactloos betalen dan blokkeren.