Veilig contactloos betalen met uw smartphone of bankpas

Betalen in de winkel of in een restaurant kan niet alleen met contant geld of met uw pinpas. Het kan ook met uw smartphone. Dat is handig voor als u uw portemonnee bent vergeten, maar wel uw telefoon bij u heeft. Betalen met uw smartphone gaat contactloos en is net zo veilig als contactloos betalen met uw bankpas.

Het voordeel van contactloos betalen met uw bankpas of smartphone is dat u uw pincode niet altijd hoeft in te toetsen. Betalen zonder pincode is makkelijker en sneller. Het heeft ook een voordeel voor de veiligheid. Als u de pincode niet hoeft in te voeren, loopt u geen risico dat er iemand over uw schouder meekijkt om uw pincode af te kijken.

Contactloos betalen met een bankpas

Contactloos betalen kan met iedere bankpas met het contactloos betalen logo. Wilt u geen gebruik maken van contactloos betalen, dan kunt u die mogelijkheid ook in de app of via internetbankieren uitzetten.

Mobiel betalen instellen

Contactloos betalen met uw smartphone kan overal waar u ook contactloos kunt betalen met uw pinpas en het kan met bijna iedere moderne smartphone. De smartphone moet wel een speciale chip hebben. Die chip heet een NFC-chip (Near Field Communication). Tegenwoordig heeft bijna iedere smartphone die. Twijfelt u of uw telefoon geschikt is? Kijk dat dan na in de handleiding van uw smartphone.

Als u wilt gaan betalen met uw smartphone, moet u eerst uw telefoon instellen. Hoe dat precies moet, hangt af van uw type telefoon.

Contactloos betalen instellen met een iPhone

Heeft u een iPhone? Dan gebruikt u de app Apple Pay om contactloos mee te betalen. Apple Pay werkt met de meeste grote banken. De app staat al op de telefoon, dus u hoeft geen extra app te downloaden. Hoe dat bij de Rabobank gaat, leest u op deze pagina. U kunt ook een creditcard toevoegen aan de Apple Wallet.

Contactloos betalen instellen met een Android-telefoon

Heeft u een Android-telefoon? Dan heeft u voor contactloos betalen de betaalapp van uw bank nodig. Bij Rabobank bijvoorbeeld is dat de Rabo Wallet.

Staat de app op uw telefoon? Dan moet u ook uw bankpas nog koppelen aan de app. Daarvoor doorloopt u de stappen in de app. Als u meer bankrekeningen heeft bij dezelfde bank, kunt u die ook koppelen aan de app.

Contactloos betalen in de winkel

Heeft u alles ingesteld op uw telefoon? Dan kunt u in een winkel uw eerste betaling doen. Houd hiervoor de achterkant van de telefoon tegen de betaalautomaat. U hoeft hiervoor niet de betaalapp te openen. U kunt zelfs een hoesje om de telefoon laten zitten. Het hoesje moet wel opengeklapt zijn, anders gaat het scherm uit en werkt de betaalfunctie niet meer.

Betaalt u met een iPhone, dan moet u een betaling altijd bevestigen. Dat kan met gezichtsherkenning (Face ID), vingerafdruk (Touch ID) of cijfercode.

Betaalt u contactloos met uw bankpas of Android-telefoon, dan hoeft u alleen betalingen boven de 25 euro te bevestigen met een pincode. Doet u de betaling met uw telefoon, dan toetst u deze pincode in op uw telefoon en niet op de betaalautomaat. Ook als u in totaal voor 50 euro of meer heeft uitgegeven, moet u een pincode intoetsen. In verband met corona zijn deze bedragen tijdelijk verdubbeld. U kunt nu dus per keer 50 euro betalen zonder pincode en opgeteld 100 euro.

De pincode die u gebruikt om een betaling met uw smartphone te bevestigen kunt u zelf kiezen. Dat is een voordeel van betalen met uw smartphone. Nog een voordeel is dat u de pinautomaat van de winkel niet hoeft aan te raken, maar alleen uw eigen telefoonscherm.

Veiligheidsweetjes

Contactloos betalen is veilig. Dit is wat u moet weten over veiligheid.

  1. Met een iPhone moet u iedere betaling bevestigen. Daardoor is betalen met een iPhone altijd veilig.
  2. Betaalt u met een Android-telefoon? Dan is het mogelijk om betalen zonder pin uit te zetten. Dat betekent dat u bij elke mobiele betaling uw pincode moet intoetsen.
  3. Bent u uw telefoon kwijt of is uw telefoon gestolen? Bel dan direct de bank om de betaalmogelijkheid te laten blokkeren.
  4. Er worden veel hoesjes te koop aangeboden die uw pas zouden beschermen tegen uitlezen. Een hoesje kan handig zijn om pasjes bij elkaar te bewaren en te beschermen tegen beschadiging of breuk, maar is niet nodig als bescherming tegen uitlezen.