Veilig online betalen

Van vliegtickets en elektronica tot boeken en kleding, we kopen steeds meer online. Handig, want de keuze is enorm, prijzen vergelijken is eenvoudig en u hoeft de deur niet uit. Maar hoe rekent u uw aankopen veilig af?

Met de spullen die u in uw winkelmandje legt, gaat u naar de kassa van de webshop. U kiest vervolgens hoe u wilt betalen. Meestal kan dit met iDEAL, met een creditcard, met PayPal of via achteraf betalen. Elke keuze heeft voor- en nadelen.

iDEAL

De meeste mensen rekenen hun online aankopen af met iDEAL. Een betaling via iDEAL gaat via uw eigen bank. U wordt meestal automatisch doorgestuurd naar de website van uw bank en kunt dezelfde pincode of hetzelfde wachtwoord gebruiken als bij internetbankieren.
Voordeel van betalen met iDEAL is dat u snel kunt afrekenen op een manier die voor u vertrouwd is. Ook kunt u geen tikfouten maken bij het overmaken van het geld naar het juiste rekeningnummer, omdat iDeal het rekeningnummer van de ontvanger automatisch invult. iDEAL is gratis en even veilig als internetbankieren bij uw eigen bank.
Het belangrijkste nadeel van iDEAL is dat u een betaling niet zelf ongedaan kunt maken. Als de webwinkel bijvoorbeeld niet levert, dan moet de webwinkel het bedrag dat u onterecht heeft betaald, terugboeken.

PayPal

PayPal is een wereldwijd betaalsysteem en daarom handig als u niet alleen via Nederlandse maar ook via buitenlandse websites weleens iets koopt. U opent gratis een PayPal-rekening en via die rekening doet u uw betalingen. Als u uw bankrekening en creditcard aan deze rekening koppelt, kunt u daarmee betalen. Maar u kunt ook tegoed op uw PayPal-rekening zetten dat u gebruikt voor betalingen. PayPal is gratis als u afrekent in euro’s. Bij een aankoop in vreemde valuta betaalt u 2 tot 4 procent kosten.
PayPal beschermt u als consument goed. Als duidelijk is dat een website niet heeft geleverd of het verkeerde heeft geleverd en bij een beschadigde aankoop, zorgt PayPal ervoor dat u uw geld terugkrijgt. PayPal accepteert ook iDEAL-betalingen. Dat is dubbel veilig: iDEAL beschermt uw betalingsverkeer, terwijl PayPal zorgt voor kopersbescherming.
Nadeel van PayPal is dat het registreren en openen van een PayPal-rekening wat extra handelingen vraagt. En dat er tegoed op die rekening moet staan als u de rekening niet koppelt aan uw creditcard of bankrekening.

Achteraf betalen

Achteraf betalen wint aan populariteit. Nadat u iets bestelt, krijgt u een mailtje met de factuur. U krijgt twee weken de tijd om te betalen.
Voordeel is dat de webwinkel het geld pas krijgt, als u uw bestelling in goede orde heeft ontvangen. Achteraf betalen is handig als u van kleding of schoenen meerdere maten bestelt. Normaal gesproken moet u alles meteen betalen en krijgt u het geld van spullen die u terug stuurt later terug. Met achteraf betalen geeft u de retouren door aan de betaaldienst. Die wacht met de verrekening tot de spullen die u heeft teruggestuurd zijn aangekomen bij de webwinkel.
Achteraf betalen bij diensten als AfterPay en Klarna is niet altijd gratis. Sommige webshops rekenen één of twee euro kosten als u deze betaalwijze gebruikt. En als u te laat betaalt, komen er extra kosten bij.

Creditcard

Met een creditcard kunt u makkelijk en veilig betalen bij binnen- en buitenlandse webwinkels. Het grote voordeel is de aankoopverzekering. Krijgt u de uw bestelling niet, of beschadigd geleverd en krijgt u geen reactie van de verkoper, dan krijgt u toch uw geld terug. Bij de Rabobank zijn aankopen die u met uw RaboCard doet standaard 180 dagen verzekerd. Dit geldt voor uw aankopen in binnenland, buitenland én online. Het nadeel van betalen met een creditcard is dat u pas na een maand een overzicht krijgt, van wat u hebt uitgegeven. Daarom is het belangrijk dat u in de tussentijd zelf uw uitgaven in de gaten houdt. Het geld dat u met uw creditcard heeft uitgegeven moet u aan het einde van de maand aflossen. Soms kunt u in termijnen terugbetalen, maar houd er rekening mee dat u dan rente betaalt.

Voor extra veiligheid

Controleer regelmatig afschriften en/of overzichten op verdachte transacties en trek bij twijfel direct aan de bel.  Bij bezoek van de website is het altijd beter de URL (www.banknaam/of creditcardnaam etc.) in te typen dan gebruik te maken van een link in een e-mail.