Wonen zoals u dat wilt
Wat verandert er in 2023 voor uw inkomsten en uitgaven? En wat blijft gelijk op het gebied van wonen, belastingen en zorg? We zetten de belangrijkste punten op een rij.
Loon, AOW en pensioen
Het minimumloon en de uitkeringen stijgen met 10,15 procent. Ook de AOW gaat met 10,15 procent omhoog. De AOW-bedragen worden twee keer per jaar aangepast. De lonen voor werknemers stijgen ook, maar minder snel. Het Centraal Planbureau verwacht een gemiddelde stijging van 3,7 procent. Aanvullende pensioenen gaan met gemiddeld 2,5 procent omhoog.
AOW-leeftijd omhoog
De AOW-leeftijd wordt 66 jaar en 10 maanden. In 2022 was dat nog 66 jaar en 7 maanden.
AOW en werk
Werkt u naast uw AOW? Dan kunt u voortaan pensioen blijven opbouwen tot 5 jaar na uw pensioendatum.
Minder hypotheekrenteaftrek
Trekt u hypotheekrente af en heeft u een inkomen boven de 73.031 euro? Dan kunt u in 2023 uw rente en andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning nog tegen maximaal 36,93 procent aftrekken. In 2022 was dat nog 40 procent. De Belastingdienst berekent automatisch de juiste hypotheekrenteaftrek.
Lager eigenwoningforfait
U hoeft een minder groot deel van de waarde van uw eigen huis bij uw inkomen op te tellen voor uw belastingaangifte. Dat komt doordat het eigenwoningforfait omlaag gaat naar 0,35 procent (was 0,45 procent). Misschien gaat u hierdoor minder belasting betalen. Of dat zo is, hangt af van uw woz-waarde. De gemiddelde woz-waarde stijgt met ongeveer 15 procent. Dat betekent dat veel huiseigenaren geen voordeel hebben van het lagere eigenwoningforfait.
Hypotheekgarantie
De nieuwe kostengrens voor de hypotheekgarantie (NHG) wordt 405 duizend euro (was 355 duizend euro). De getaxeerde waarde van de woning mag niet boven deze kostengrens liggen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens ruim 429 duizend euro (was ruim 376 duizend euro). Voor een hypotheek met hypotheekgarantie betaalt u een lagere rente. De hypotheekgarantie zelf kost 0,6 procent.
Overdrachtsbelasting
Als u een huis koopt om het te gaan verhuren moet u 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen (was 8 procent). Als u 35 jaar of ouder bent en een huis koopt om zelf in te wonen, betaalt u 2 procent overdrachtsbelasting. Dit tarief blijft dus gelijk. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting. De maximale woningwaarde voor startersvrijstelling gaat van 400.000 naar 440.000 euro.
Subsidie voor isolatie
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) blijft bestaan. In 2023 is hiervoor 288 miljoen euro beschikbaar. U kunt als huiseigenaar een bijdrage uit deze subsidiepot krijgen als u een of meer isolatiemaatregelen heeft laten uitvoeren, of een warmtepomp of zonneboiler heeft laten installeren. Zie voor meer informatie de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Zonnepanelen
Als u zonnepanelen koopt en laat installeren, betaalt u geen btw.
Huurverlaging
Woont u in een sociale huurwoning van een woningcorporatie, heeft u een laag inkomen en ligt uw huur boven de 575 euro? Dan kan uw huur worden verlaagd tot 575 euro. Uw inkomen mag dan niet hoger zijn dan 120 procent van het sociaal minimum. Door deze maatregel gaan de huren van ongeveer 510 duizend huishoudens omlaag.
Huurtoeslag
De huurtoeslag stijgt met ongeveer 17 euro per maand. De maximale huur waarbij u toeslag kunt krijgen, gaat met 76 euro omhoog naar 839 euro.
Hogere vrijstelling voor spaargeld
In 2023 mag u 57 duizend euro aan spaargeld hebben zonder dat u daar belasting over hoeft te betalen (was 50.650 euro). Voor een echtpaar geldt het dubbele bedrag, dus 114.000 euro.
Hoeveel belasting u gaat betalen over uw spaargeld en beleggingen, is nog niet precies bekend. De rendementen waar de fiscus vanuit gaat, worden begin 2023 bekendgemaakt. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.
Schenkingen
U mag een kind ieder jaar 6035 euro belastingvrij schenken (was 5677). Aan kleinkinderen en andere personen mag u ieder jaar 2417 euro belastingvrij schenken (was 2274).
Als u aan een kind onder de 40 jaar geld wilt schenken voor een eigen huis, kunt u 28.947 belastingvrij schenken. U kunt dit bedrag ook belastingvrij geven aan iemand anders die nog geen 40 is. Hij of zij moet dit dan gebruiken voor een eigen huis. In 2023 mag u aan uw kind dat nog geen 40 is ook dit bedrag geven voor iets anders.
Na 2023 kunt u niet meer belastingvrij schenken voor een eigen huis. U kunt dan nog wel een kind dat nog geen 40 is eenmalig 28.947 euro schenken.
Is de persoon aan wie u wilt schenken al ouder dan 40 maar zijn of haar partner nog niet? Dan mag u de schenking toch belastingvrij doen.
Zorgpremie stijgt
De premie voor het basispakket van de zorgverzekering wordt in 2023 voor de meeste zorgverzekeringen een stuk duurder. De bijdrage die u betaalt via uw loon, pensioen of rechtstreeks aan de Belastingdienst blijft ongeveer gelijk.
U kunt geen 5 procent korting meer krijgen als u een zorgverzekering afsluit via een collectief, zoals een patiëntenvereniging of werkgever. Deze mogelijkheid wordt afgeschaft.
Ook sommige vergoedingen veranderen.
Zorgtoeslag omhoog
De zorgtoeslag gaat met 40 tot 60 euro per maand omhoog, afhankelijk van uw inkomen. Het maximuminkomen waarmee u zorgtoeslag kunt krijgen gaat ook omhoog. Dat betekent dat meer mensen zorgtoeslag kunnen aanvragen. Kreeg u in 2022 geen zorgtoeslag? Dan kunt u in 2023 misschien toch zorgtoeslag krijgen. Het is slim om een proefberekening te maken.
Reiskosten
Als u reiskosten heeft omdat uw partner een maand of langer wordt verzorgd in een instelling op minimaal 10 kilometer van huis, kunt u uw reiskosten misschien aftrekken als bijzondere zorgkosten op uw aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor mag u 21 cent per kilometer rekenen.