Verzekeringen die u écht nodig heeft

Een goede verzekering verzekert tegen risico’s waarvan u de schade niet zelf kunt betalen. Maar welke verzekeringen zijn écht nodig?

U sluit verzekeringen af om u te beschermen tegen financiële gevolgen van bijvoorbeeld ongelukken, schade, of ziekte. Een paar tips vooraf:

  • Verzeker u alleen voor risico’s waarvan u de schade niet zelf kunt betalen.
  • Reserveer zelf een bedrag voor tegenslagen. Hoe groot dit bedrag moet zijn, verschilt per situatie. Budgetvoorlichter Nibud raadt ieder huishouden aan minstens 3500 euro achter de hand te houden voor het vervangen en onderhouden van spullen. Als u een eigen huis heeft, moet u een grotere buffer opbouwen, bijvoorbeeld voor onderhoud. Met de bufferberekenaar van het Nibud rekent u eenvoudig uit welke buffer u nodig heeft. 
  • Het kan handig zijn om uw verzekeringen bij 1 verzekeraar onder te brengen. Vaak krijgt u dan korting. En zo voorkomt u dubbele dekkingen. Interpolis heeft de Alles in één Polis, waarbij alle schadeverzekeringen overzichtelijk bij elkaar staan. Lees er hier meer over.

Zeven belangrijke verzekeringen

1. Zorgverzekering


De zorgverzekering: Een wettelijk verplichte verzekering, die u verzekert tegen ziektekosten. Meer informatie leest u hier.


2. Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)


Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar het is een verzekering die u maar beter wél kunt afsluiten. Hij beschermt u en uw gezinsleden tegen de kosten van schade die u toebrengt aan anderen. Bijvoorbeeld als u als fietser een geparkeerde auto beschadigt. De AVP dekt de schade doorgaans voor maximaal 1 miljoen euro per gebeurtenis. Meestal vergoedt de polis alle letselschade en materiële schade zolang die niet opzettelijk is veroorzaakt Let op: de AVP is niet hetzelfde als de WA-autoverzekering.


3. WA-autoverzekering


Een WA-autoverzekering dekt de schade die u met uw auto veroorzaakt bij anderen. Deze verzekering is verplicht voor autobezitters. Wilt u ook de schade aan uw eigen auto verzekeren, dan kunt u kiezen voor een allrisk ( volledig-casco-verzekering) of een beperkt-casco-verzekering. De laatste is goedkoper en is voor oudere auto’s vaak voldoende; zij dekt diefstal, glasschade en brand. Maar niet de schade bij een ongeval door eigen schuld. Heeft u een oudere auto met een allriskpolis, dan kan het wijzigen van de dekking een besparing opleveren van honderden euro’s per jaar.


4. Inboedelverzekering


Heeft u dure spullen in huis, dan is een inboedelverzekering onmisbaar. Sommige verzekeraars hebben een inboedelwaardemeter waarmee u de waarde van uw inboedel kunt schatten. Zo voorkomt u dat u onderverzekerd bent. Bij andere verzekeraars bent u altijd voor de juiste waarde verzekerd. Hoeveel spullen u ook heeft. Tip: diefstalgevoelige inboedel zoals sierraden moet u soms extra bijverzekeren of in een kluis bewaren. Investeren in stevig hang- en sluitwerk helpt om inbraak te voorkomen. De Interpolis Veiligheidsmeter geeft inzicht in de veiligheid van uw woning en de maatregelen die u kunt treffen om zoveel mogelijk schade te voorkomen.


5. Opstalverzekering


Voor woningbezitters is de opstalverzekering noodzakelijk. Deze dekt schade aan de woning, los van de inboedel. Hypotheekverstrekkers eisen vaak een opstalpolis; Dit is van belang omdat het huis onderpand is voor de lening. Na een brand vergoedt de polis de herbouwwaarde van het huis. En lees de voorwaarden van de polis: wat is wel en juist niet gedekt? Wilt u meer informatie over woonverzekeringen? Kijk dan op Rabobank.nl/woonverzekeringen.


6. Rechtsbijstandverzekering


Met een Rechtsbijstandverzekering staat u er niet alleen voor. Een gespecialiseerde jurist helpt u om uw problemen op te lossen en bijvoorbeeld óók om in gesprek  te blijven met de tegenpartij. Samen kiest u de oplossing die past bij uw situatie. Soms is dat een procedure, soms is bijvoorbeeld bemiddeling beter. Een conflict kan iedereen overkomen. Dit zijn de 4 meest voorkomende problemen:


1) Schade in het verkeer

- U heeft een ongeluk gehad en wilt dat iemand anders uw schade betaalt

- U heeft een geschil met een BOVAG- of FOCWA-garage over uw voertuig

- U wilt uw gestolen motorrijtuig terug

2) Burenruzies

- Door overlast

- Overhangende takken of planten

- Erfafscheiding/grens

3) Geen waar voor uw geld

- Oplichting via internet

- Fout bij een verbouwing

- Geleverde spullen beschadigd

4) Ontslag, bijvoorbeeld door:

- Een conflict

- Een reorganisatie een contract dat niet wordt verlengd

Op Rabobank.nl kunt u meer informatie vinden over de rechtsbijstandverzekering.


7. Overlijdensrisicoverzekering


Voor huiseigenaren is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht vanwege de hypotheek. Maar ook zonder zo’n verplichting kan dit een nuttige polis zijn. De polis verzekert tegen financiële tegenslag als u of uw partner overlijdt. De verzekering keert dan een bedrag uit om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen, zodat de langstlevende partner in de woning kan blijven wonen. Er kunnen ook andere redenen zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld om uw inkomen aan te vullen na het wegvallen van uw partner. Of om eenmalige uitgaven na het overlijden te kunnen betalen Het kan handig zijn om regelmatig te kijken of de hoogte van het verzekerd bedrag, de looptijd en het type verzekering nog aansluiten bij uw financiële situatie. Dit kan bijvoorbeeld via de Rabobank.