Vijf manieren om de energierekening te verlagen

Een gemiddeld huishouden was in 2020 65 euro minder kwijt aan energie. Een deel van die kosten heeft u zelf in de hand, omdat ze samenhangen met uw energieverbruik. Met energiebesparende maatregelen kunt u hierop nog meer besparen.

De energierekening is voor bijna iedereen wat omlaag gegaan. Wilt u meer weten over de verschillende kostenposten op de rekening? Lees dan het artikel Zo zit de energienota in elkaar. Het gasverbruik zorgt voor het grootste deel van de kosten. Hier kunt u dus het meeste besparen. Het meeste gas gebruikt u om het huis te verwarmen.
  1. Verwarm alleen de ruimtes waar u bent, zoals de woonkamer. De slaapkamer en badkamer hoeft u overdag meestal niet te verwarmen. Zorg wel dat het behaaglijk is. Het is niet de bedoeling dat u in de kou zit.
  2. Een thermostaat met verschillende programma’s kunt u zo instellen dat de verwarming altijd uitstaat als u niet thuis bent en pas aanslaat vlak voordat u thuiskomt. In een goed geïsoleerd huis kunt u de verwarming al uitschakelen ruim voordat u van huis gaat of naar bed gaat. Houd wel altijd een minimumtemperatuur van 15 graden aan (bij vloerverwarming 17 graden).
  3. Een slimme thermostaat biedt veel mogelijkheden om gas te besparen. Zo'n thermostaat onthoudt hoe u de verwarming normaal gesproken gebruikt. Dat is handig als u een vast dag- en nachtritme heeft. De meeste slimme thermostaten kunt u via een app op afstand bedienen met uw smartphone. Als u onverwacht eerder of later thuiskomt, kunt u de verwarming aan- of uitzetten. Veel slimme thermostaten zijn te combineren met sensoren die signaleren of u in de kamer bent. In een lege kamer zet de thermostaat dan uit zichzelf de verwarming uit.
  4. Sommige slimme thermostaten geven veel informatie over uw energieverbruik. Dat maakt energie besparen gemakkelijker.
  5. Hoe meer warmte u in huis kunt houden, hoe minder u hoeft u te stoken. Isolatie is daarom een uitstekende manier om te besparen op de gasrekening.