Voorkom geldproblemen, zorg voor inzicht

Lukt het u niet om op tijd uw rekeningen te betalen? Of staat u regelmatig rood? Probeer daar zo snel mogelijk iets aan te doen, zodat u schulden voorkomt. Verschillende instanties kunnen u hierbij helpen. Zoek bijvoorbeeld hulp bij Geldfit, een samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven en hulporganisaties.

Geldproblemen komen veel voor. Eén op de vijf Nederlandse huishoudens had in 2018 betalingsproblemen. Dat zijn 1,35 miljoen huishoudens, waarvan er 550.000 ernstige problemen hadden. Ook mensen die zorgvuldig met geld omgaan, kunnen in de problemen komen, bijvoorbeeld door een scheiding, ontslag of ziekte. Schulden kunnen zich snel opstapelen. Het is daarom belangrijk om snel in actie te komen als er geldproblemen ontstaan. Met wat tips en advies lukt het de meeste mensen om hun geldzaken weer onder controle te krijgen. In dit artikel leest u hoe u de eerste stap kunt zetten.

Houd zicht op uw geldzaken

Weet u precies wat er elke maand binnenkomt? En ook waar uw geld naartoe gaat? Geldproblemen voorkomen begint met inzicht in uw geldzaken en een goede administratie. Een handig hulpmiddel hiervoor is het 4-stappenplan van het Nibud. Heeft u een partner? Zorg dan dat u allebei op de hoogte bent van uw inkomsten en uitgaven.

Neem contact op met uw bank

Als er geldproblemen ontstaan, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw bank. Uw adviseur kan u helpen uw geldproblemen op te lossen. De Rabobank geeft via de website tips en ondersteuning aan mensen met geldproblemen. U staat er dus niet alleen voor. De Rabobank werkt daarnaast samen met Geldfit, Humanitas en Schuldhulpmaatje. Ook deze instanties kunnen u helpen.

Geldfit

Geldfit.nl helpt u om uw geldzaken op orde te krijgen. Na een korte test op de website ziet u hoe u er op dit moment voor staat. Ook krijgt u direct een paar tips. U kunt ook persoonlijke ondersteuning krijgen. Als u uw postcode ingeeft op de website, ziet u waar u hiervoor bij u in de buurt terecht kunt.

Humanitas

Vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie kunnen u tijdelijk helpen om uw geldzaken en administratie op orde te krijgen. Ze houden samen met u een huishoudboekje bij en maken u wegwijs in wet- en regelgeving. Wilt u zich aanmelden? Kijk of er bij u in de buurt een Humanitas-afdeling is die helpt bij de administratie thuis.

Schuldhulpmaatje

SchuldHulpMaatje is gestart door de kerken in Nederland. Als u (dreigende) schulden heeft, kunt u hulp krijgen van een maatje. Dat is een deskundige vrijwilliger die helpt bij de administratie en die samen met u kijkt hoe u kunt besparen. Op de website Uit de Schulden kunt u zich aanmelden.