Om met de belasting te beginnen, die betaalt u niet over al uw spaargeld. De eerste 57.000 euro (2023) per volwassene is vrijgesteld van belastingheffing. Zolang uw vermogen onder dit bedrag blijft, betaalt u dus geen vermogensbelasting. Voor partners ligt deze grens op 114.000 euro.
Buffer
Spaargeld kan goed van pas komen bij financiële tegenvallers. De auto of de wasmachine gaat stuk, het dak moet gerepareerd worden of het energiebedrijf komt plotseling met een veel hogere rekening. Het Nibud heeft hiervoor op de website een bufferberekenaar. Aan de hand van uw inkomen, uw woning (huur of koop) en de waarde van uw auto berekent u met dit hulpmiddel hoe groot uw financiële buffer ongeveer zou moeten zijn. Vervolgens kunt u zelf beoordelen of u dit bedrag in uw situatie juist vindt.
Eerder stoppen met werken
De verhoging van de AOW-leeftijd verplicht veel mensen om langer door te werken. Sommigen doen dat met plezier, anderen zouden graag eerder stoppen. Wie op tijd begint met sparen, kan die wens misschien wel laten uitkomen. We geven een eenvoudig rekenvoorbeeld.
Wilma is 60 jaar, haar man Kees is 61. Wilma wil op 66-jarige leeftijd stoppen met werken, zodat ze samen van hun pensioen kunnen gaan genieten. Haar AOW gaat volgens de huidige regels pas in als zij 67 jaar is. Het pensioen dat ze heeft opgebouwd bij haar werkgever, kan ze wel op 65-jarige leeftijd laten ingaan. Ze hoeft dus alleen het bedrag van de netto-AOW voor gehuwden bij elkaar te sparen. Dat is nu 920,98 euro. Ze moet voor 12 maanden dit bedrag bij elkaar sparen. Dat is in totaal 11.051 euro. Ze heeft daar 72 maanden de tijd voor. Ze moet dus iedere maand 153 euro sparen.
Dit rekenvoorbeeld houdt geen rekening met de spaarrente en ook niet met de jaarlijkse stijging van de AOW. Bij een hogere spaarrente kunt u iets minder sparen. Om de stijging van de AOW bij te houden, zou u juist iets meer moeten sparen.
Huis verbouwen
Veel mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, eventueel na de nodige aanpassingen. Denk aan het weghalen van drempels of het leggen van een anti-slipvloer. Deze voorzieningen krijgt u zelden volledig vergoed. Zie ook Woning aanpassen: wat kost dat? Duurdere voorzieningen zijn een slaapkamer en badkamer beneden, een inloopdouche in plaats van een bad en een traplift. Een garage verbouwen tot slaapkamer en badkamer kost al snel 30.000 euro. Zie ook: Hoe regel ik een slaapkamer beneden?
Hoe financiert u de verbouwing? De hypotheek verhogen is een mogelijkheid, maar er zijn andere mogelijkheden. Zo kunt u in sommige gemeenten een Blijverslening aanvragen voor dit doel: een lening van de gemeente tegen een gunstige rente. Maar als u op tijd begint met sparen, heeft u geen of een minder hoge lening nodig.
Zie ook: Hoe regel ik een vergoeding of subsidie voor woningaanpassing?
Zorg inkopen
Als u zorg nodig heeft, krijgt u daar in veel gevallen een vergoeding voor. De wijkverpleging bijvoorbeeld wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Maar het is goed mogelijk dat u in de toekomst meer of andere hulp wilt dan de zorgverzekeraar vergoedt. Dan moet u zelf zorg inkopen. Dat kan u rond de 55 euro per uur kosten.
Het is natuurlijk lastig om u voor te bereiden op de situatie waarin u particuliere zorg nodig heeft. Want u weet nu nog niet hoelang en hoe vaak u in de toekomst zorg moet inkopen. Een rekenvoorbeeld. Stel dat u voor 8 uur per week zorg nodig heeft, tegen een gemiddeld tarief van 55 euro . Dan heeft u daar in een jaar 22.880 euro voor nodig.
Zie ook: Hoe regel ik particuliere hulp of zorg?
Zelf berekenen?
Misschien spaart u voor een ander doel en weet u niet precies hoeveel u hiervoor opzij moet zetten om dat doel te bereiken. De volgende 6 stappen geven u duidelijkheid.