Wanneer heb ik genoeg geld?

Sparen voor later is altijd een goed idee, maar wanneer is het genoeg? Is uw pensioen voldoende of moet er geld bij om zorg te kunnen betalen? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders.

Voor de een is AOW met een klein aanvullend pensioen voldoende, terwijl iemand anders daar helemaal niet mee uitkomt. Het ligt er natuurlijk ook aan welke kosten u heeft.

Buffer

Voor iedereen is het belangrijk om een buffer achter de hand te hebben. Met een buffer kunt u onvoorziene uitgaven opvangen. Een gebroken brillenglas, een kapotte wasmachine, een APK-keuring die tegenvalt. Drie keer uw maandinkomen op de bank is een goede vuistregel voor een buffer. Gebruikt u de buffer? Probeer hem daarna weer aan te vullen.

Pensioen

Als u met pensioen bent, gaat uw inkomen omlaag. Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u (na inloggen met uw DigiD) op hoeveel AOW en pensioen u straks kunt rekenen. Misschien heeft u daarnaast zelf nog lijfrenteverzekeringen afgesloten of doet u aan banksparen voor de toekomst. Is dat bij elkaar genoeg om uw vertrouwde maandelijks uitgaven te blijven doen?

Eigen huis

Heeft u uw eigen huis bijna helemaal afbetaald of een eigen huis met overwaarde? Dan telt dat ook mee als vermogen. Bent u van plan uw huis in de toekomst te verkopen en goedkoper te gaan wonen? Dan kunt u die spaarpot gebruiken voor bijvoorbeeld extra zorgkosten of om uw inkomen aan te vullen. Is uw hypotheek bijna afgelost? Dan gaan uw maandelijkse woonlasten straks omlaag en kunt u met minder inkomen toe. Heeft u een hypotheek die voor een deel aflossingsvrij is? Dan is het goed om na te denken wat u gaat doen als de looptijd voorbij is.

Extra zorgkosten

De meeste mensen hebben meer zorg nodig als ze ouder worden. De overheid vergoedt niet alle zorg die u nodig heeft. U betaalt altijd zelf uw zorgverzekeringspremie en u heeft een verplicht eigen risico. Daarnaast moet u misschien extra kosten maken, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen die de zorgverzekeraar niet volledig vergoedt, voor aanpassingen van uw huis of voor verpleging aan huis. Daarom is het verstandig om een spaarpotje te hebben voor zorgkosten.

Bedrag berekenen

Wilt u een schatting maken van het bedrag waarmee u ook in de toekomst prettig kunt blijven leven? Op Straks heb je het nodig rekent u eenvoudig uit wat u nodig heeft.