Wanneer is betalen met een QR-code veilig?

Betaalt u ook weleens op een terras of in een winkel door een QR-code (een vierkante betaalcode met witte en zwarte blokjes) te scannen? Het is een handige manier om snel mobiel te betalen. Deze methode is veilig, maar er zijn een paar dingen waar u op moet letten.

QR betekent Quick Response, wat ‘snelle reactie’ betekent. Als u de code scant met uw smartphone, komt u direct op een website of in een app terecht. Een QR-code wordt gebruikt voor betalingen, maar ook om u snel naar bepaalde informatie op internet te brengen of om een telefoonnummer op uw telefoon te tonen.

Veilig betalen

Bij steeds meer webwinkels kunt u afrekenen door een QR-code te scannen. Vaak krijgt u hierbij de keuze om te betalen met iDeal. Als u kiest voor mobiel betalen via uw eigen bank, krijgt u een QR-code te zien met het iDeal-logo erin. U scant de code met behulp van de app van uw bank op uw smartphone. U ziet het bedrag dat u moet betalen en de winkel waaraan u moet betalen in de app. Klopt het allemaal? Dan kunt u met mobiel bankieren de betaling afmaken. Als u een aankoop doet bij een vertrouwde webwinkel, kunt u ervan uitgaan dat betalen met een QR-code ook veilig is.

Soms kunt u ook in gewone winkels, cafés of restaurants afrekenen met een QR-code. Of u krijgt een betaalcode via e-mail of via de post, bijvoorbeeld van uw energiebedrijf of van de tandarts. Als u het bedrijf of de instelling waarvan u de code krijgt vertrouwt en u bent het eens met het bedrag dat u moet betalen, dan kunt u deze codes veilig gebruiken.

Fraude met QR-codes

Helaas wordt er ook met QR-codes gefraudeerd. Een oplichter vraagt u bijvoorbeeld op straat of u online zijn parkeerticket wilt betalen, omdat hij zelf alleen maar contant geld op zak heeft. Hij biedt u aan het bedrag meteen contant terug te betalen. Maar de QR-code die u scant met uw telefoon, leidt niet naar de betaallink van de parkeerplaats, maar naar een website die uw betaalgegevens steelt. Ga daarom nooit in op verzoeken van onbekenden om een QR-code te scannen.

Valse QR-codes kunnen ook in een brief of in een mail staan. Soms lijkt het alsof de brief of mail komt van een vertrouwde organisatie, zoals een bank of andere financiële instelling. Daarom is het belangrijk om na te gaan of dat wel klopt. Moet u volgens het bericht een nieuwe bankpas aanvragen? Dan kan het gaan om een nep-bericht en een valse QR-code. De QR-code leidt dan naar een website waar u bankgegevens moet invullen, die vervolgens worden gestolen. Twijfelt u, neem dan rechtstreeks contact op met uw bank of de instelling. Gebruik hiervoor niet de contactgegevens in het bericht, maar zoek zelf het telefoonnummer op.

Betaalverzoeken

QR-codes worden ook gebruikt om te betalen op een rommelmarkt of als u een bedrag moet betalen aan iemand die uw telefoonnummer niet heeft. De persoon aan wie u geld moet betalen, kan daarvoor een betaalverzoek maken. De verkoper laat u dan een QR-code zien op zijn telefoon, die u met uw eigen telefoon kunt scannen.

Betaalverzoeken die zijn gemaakt met de app van de bank of van een officiële betaaldienst, zijn veilig. Als u betaalt aan een onbekende, kan het lastig zijn om te beoordelen of u het betaalverzoek kunt vertrouwen. Twijfelt u, vraag dan of u op een andere manier kunt betalen.

Tips

  • Ga niet in op een verzoek van een onbekende om een QR-code te scannen.
  • Laat u niet onder druk zetten om een betaling snel uit te voeren.
  • Heeft u een QR-code gescand? Controleer dan het webadres dat u ziet op uw scherm. Vul geen vertrouwelijke gegevens in als u het niet vertrouwt.
  • Controleer of het bedrag van het betaalverzoek klopt.
  • Controleer de naam bij het rekeningnummer.
  • Bent u opgelicht met een QR-code? Doe dan aangifte bij de politie.
  • Lees de tips van de Rabobank over het voorkomen van oplichting met een QR-code.