Wat bespaar ik als ik stop met autorijden?

Een auto biedt veel gemak en comfort, maar is niet goedkoop. Als u de auto wegdoet, houdt u veel geld over om ander vervoer mee te regelen.

Veel mensen schrikken bij elke tankbeurt weer van de brandstofprijzen. Maar autorijden brengt nog veel meer kosten met zich mee. Deze kosten zijn niet direct zichtbaar. Afschrijving en verzekering zijn bijvoorbeeld grote kostenposten. Verder zijn er nog de gebruikelijke kosten voor service en onderhoud. Daarnaast kunt u te maken krijgen met een dure en onverwachte reparatie. Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, kost zelfs een kleine tweedehands auto al snel een paar honderd euro per maand.

Vaste en variabele kosten

Op de vraag wat een auto precies kost, is niet één antwoord te geven. Omdat er zoveel verschillende auto’s zijn, lopen de kosten erg uiteen. In de tabel hieronder staan de gemiddelde kosten per maand van een compacte auto met benzinemotor. Op de website van het Nibud vindt u de bedragen ook voor andere autoklassen.

Compacte auto, 10.000 km per jaar:

Vaste kosten

 

afschrijving (excl. rente)

€ 85,50

motorrijtuigenbelasting

€ 36,50

onderhoud

€ 25,00

verzekering

€ 52,00

Variabele kosten 

 

afschrijving (excl. rente)

€ 36,50

brandstof

€ 119,00

onderhoud en reparatie

€ 46,00

Totaal per maand

€ 400,50

 
   

Geen auto, wat dan?

Ook zonder auto wilt u er natuurlijk op uit. Dat kan met een (elektrische) fiets, brommer of scooter, taxi en het openbaar vervoer. Maar er is meer mogelijk.

Als u af en toe rijdt, kunt u gebruik maken van een huurauto of deelauto. Een deelauto is een auto die bij u in de buurt staat en waar meerdere mensen gebruik van maken. Bekende aanbieders zijn MyWheels en Greenwheels. Deze bedrijven zijn overal in Nederland actief. Bij Greenwheels  kunt u bijvoorbeeld zonder abonnementskosten voor vier uur een Volkswagen Golf huren en daar 40 kilometer in rijden voor 31,20 euro, inclusief brandstof. Als u kiest voor een abonnement van bijvoorbeeld 10 euro per maand zijn de huurkosten lager. U kunt ook particulier autodelen met buren of bekenden.

Als u minder mobiel bent, kunt u bij uw gemeente een Wmo-vervoerspas aanvragen. Daarmee kunt u gebruik maken van collectief vervoer, zoals een personenbus of deeltaxi. Voor langere afstanden kunt u reizen met een taxibus van Valys. Bij Valys betaalt u 20 cent per kilometer.