Wonen zoals u dat wilt
Verhuizen is een spannende gebeurtenis, waar veel bij komt kijken. Ook als u er alles aan doet om de verhuizing goed te laten verlopen, kan er iets misgaan waardoor uw spullen beschadigd raken. En misschien heeft u tijdelijk op twee adressen waardevolle spullen liggen. Dan is het goed om te weten of uw spullen op beide plaatsen verzekerd zijn. Hier moet u op letten.
Uw inboedelverzekering verzekert uw meubels, apparatuur en andere spullen in huis tegen diefstal en beschadiging. Nadat u de sleutel van uw nieuwe woning ontvangen heeft, laat u hier vaak spullen achter. Het is dan fijn om te weten, of deze spullen tijdens de verhuisperiode verzekerd zijn. Vraag dit na bij uw verzekeraar. Vraag ook hoelang de verhuisperiode maximaal mag duren.
Als u naar een huurhuis of koopappartement gaat, zijn woningverbeteringen op het nieuwe adres niet altijd verzekerd tijdens de verhuisperiode. Denk aan een nieuwe badkamer of luxere keuken die u zelf laat plaatsen of overneemt van de vorige bewoner. U kunt hiervoor wel een verzekering afsluiten op uw nieuwe adres.
Tijdens de verhuizing kunnen er voor uw inboedelverzekering speciale voorwaarden gelden. Uw verzekeraar kan bijvoorbeeld eisen dat u van eigen vervoer gebruik maakt. Als u een busje leent of huurt, valt dit onder eigen vervoer. Hieronder leest u voorbeelden van schade waarvoor uw inboedelverzekeraar een vergoeding kan geven.
Er kunnen maximale verzekerde bedragen gelden voor bepaalde groepen producten zoals sieraden en andere kostbaarheden.
Laat u de verhuizing verzorgen door een verhuisbedrijf? Dan is dit bedrijf aansprakelijk voor schade tijdens de verhuizing. Kies een erkend verhuisbedrijf. Daar kunt u bij schade een vergoeding claimen. Als u het niet eens wordt over de aansprakelijkheid of over de hoogte van de vergoeding, kunt u het geschil voorleggen aan de onafhankelijke Geschillencommissie Verhuizen. U krijgt het klachtengeld terug als u gelijk krijgt.
Als u bent verhuisd, heeft u een inboedelverzekering nodig op uw nieuwe adres. U kunt meestal uw oude inboedelverzekering meenemen. Geef uw nieuwe adres door aan uw verzekeraar en vraag welke gegevens de verzekeraar nog meer nodig heeft. De premie voor de inboedelverzekering op uw nieuwe adres kan hoger of lager zijn dan op uw oude adres. Dat komt omdat het risico op schade op het nieuwe adres anders kan zijn. Bijvoorbeeld omdat u in een andere stad of buurt gaat wonen, omdat het risico op brand anders is of omdat uw nieuwe huis kleiner of groter is.
Woont u al op uw nieuwe adres maar is de oude woning nog niet verkocht? Dan geldt de inboedelverzekering alleen voor uw nieuwe adres. Heeft u nog wel waardevolle spullen op uw oude adres? Dan kan het slim zijn om voor uw oude adres een aparte inboedelverzekering af te sluiten. Als het huis leeg staat, kunnen er andere voorwaarden gelden.
Soms is het nodig om spullen tijdelijk op te slaan, bijvoorbeeld als u nog geen nieuw huis heeft of tijdens een verbouwing. Ook dit kan verzekerd zijn op uw inboedelverzekering. Hiervoor kan als voorwaarde gelden dat de spullen niet worden gebruikt en dat het de bedoeling is dat de spullen weer in de oude of de nieuwe woning terugkomen.
Als u verhuist naar een eigen huis, heeft u andere verzekeringen nodig dan als u naar een huurhuis gaat. U heeft dan ook een opstalverzekering (woonhuisverzekering) nodig. Een opstalverzekering dekt de schade aan het huis zelf, bijvoorbeeld door brand of storm. Een opstalverzekering heeft u alleen nodig als u een eigen huis heeft. Is uw oude huis een koopwoning? Dan kunt u uw opstalverzekering opzeggen vanaf het moment dat u uw oude huis heeft overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Is uw nieuwe huis een koopwoning? Dan heeft u daarvoor een aparte opstalverzekering nodig vanaf het moment dat u de sleutel krijgt. Gaat u verhuizen naar een appartement? Dan is de Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Vraag bij de VvE na of er inderdaad een opstalverzekering is afgesloten.
Heeft u vrienden of familie die u meehelpen met verhuizen en laat iemand bijvoorbeeld per ongeluk een doos met serviesgoed van de trap vallen? En vergoedt uw inboedelverzekering deze schade niet? Dan kunt u de schade misschien vergoed krijgen van de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die u helpt. Hiervoor moet u hem of haar aansprakelijk stellen voor de schade. Zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering kan dan een vergoeding geven.
Als u zelf schade veroorzaakt aan uw eigen spullen, heeft u niets aan uw aansprakelijkheidsverzekering. Als u schade veroorzaakt aan het eigendom van anderen kunt u wel uw aansprakelijkheidsverzekering aanspreken. Bijvoorbeeld als u in een appartementengebouw iets beschadigt in de gemeenschappelijke ruimte.