Wat heb ik aan een slimme meter?

Heeft u al een slimme energiemeter? Alle huishoudens krijgen er één aangeboden van hun netwerkbeheerder. Het is een digitale meter, die uw gas- en stroomverbruik meet en automatisch kan doorgeven.

In de eerste plaats hoeft u met een slimme meter de meterstanden niet meer zelf op te nemen en door te geven. Ook hoeft u nooit meer een meteropnemer binnen te laten. De slimme meter stuurt de meterstanden automatisch naar de netbeheerder. De netbeheerder geeft ze door aan de energieleverancier. Bovendien kunt u maandelijks van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw verbruik. Dat geeft inzicht in uw energieverbruik en mogelijkheden tot besparing.

Energieverbruik

Een slimme meter is niet uit zichzelf 'slim'. Het apparaat heeft geen invloed op uw energieverbruik. De meter wordt pas echt 'slim' als u er een hulpmiddel op aansluit. Dit kan een app op uw telefoon zijn of een kastje aan de muur, waarmee u de meetgegevens kunt bekijken. Zo’n kastje of app heet een energieverbruiksmanager. Daarmee kunt u bijvoorbeeld sluipverbruik opsporen. Ook kan die inzicht geven in het verbruik van losse apparaten. Energieleveranciers bieden gratis apps aan, die vaak werken met gegevens van een dag oud. U kunt ook een energieverbruiksmanager kopen die actuele gegevens toont. Op de site Energieverbruiksmanagers.nl van MilieuCentraal staat een uitgebreid overzicht van tientallen apps en apparaten.

Zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen op het dak? Dan kunt u met een slimme meter precies zien hoeveel stroom u teruglevert aan het elektriciteitsnet. Een slimme meter registreert de afgenomen en de teruggeleverde stroom en verrekent deze met elkaar.

Dubbeltarief

Met een slimme meter blijft het ook in de toekomst mogelijk om dag- en nachtstroom te gebruiken. Oude meters houden de technische ontwikkelingen niet bij en kunnen daardoor op een gegeven moment geen onderscheid meer maken tussen dag- en nachtstroom. Slimme meters kunnen dat wel.

Weigeren

Een slimme meter is niet verplicht. U kunt hem weigeren. Sommige mensen willen geen slimme meter, omdat ze hun dagelijkse energieverbruik liever privé houden. Zodra u een brief ontvangt van uw netbeheerder dat u een slimme meter krijgt, kunt u laten weten dat u de meter niet wilt. Dat is voor u kosteloos. Als uw oude meter versleten is, krijgt u een digitale meter die niet op afstand is uit te lezen. U kunt een slimme meter ook administratief uitzetten. De netbeheerder kan de meterstanden dan niet uitlezen. Zelf kunt u dan wel een energieverbruiksmanager aansluiten op de meter. In dit artikel leest u meer over slimme meters en privacy.