Wat heb ik nodig voor de belastingaangifte en waar vind ik het?

Vanaf 1 maart 2023 kunt u belastingaangifte doen over het jaar 2022. U heeft daarvoor de tijd tot 14 juli. Als u voor het invullen alle informatie opzoekt die u nodig heeft, is het invullen van de aangifte zo gebeurd. Welke informatie heeft u nodig en waar vindt u die?

Veel gegevens die u nodig heeft voor de belastingaangifte over 2022 kunt u vinden via MijnOverheid.nl. Dat is een verzamelplaats voor berichten van de overheid en gegevens die de overheid van u heeft. U kunt op deze website inloggen met uw DigiD. U kunt ook de app MijnGegevens gebruiken. U kunt deze app downloaden op uw iPhone of op uw Android-smartphone.

Kunt u de gegevens die u nodig heeft niet vinden of heeft u problemen met inloggen via DigiD? In de lijst hieronder helpen we u op weg.

Burgerservicenummer (BSN)

Uw BSN nummer kunt u vinden op uw paspoort, ID-Kaart én uw rijbewijs.

Bankrekeningnummers

Uw bankrekeningnummer staat op uw bankpas(sen) en in de meeste bankieren-apps van banken.

Uw DigiD en DigiD van uw partner

Uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord kunt u aanvragen met uw BSN-nummer.

Heeft u uw Digid al eerder aangevraagd en bent u de gebruikersnaam of het wachtwoord kwijt? Kijk dan op deze pagina wat u moet doen.

Inkomen

Uw inkomen staat op de jaaropgave van uw werkgever, uitkeringsinstantie, verzekeraar of pensioenfonds. Bent u een jaaropgave kwijt? Neem dan contact op met de organisatie die de jaaropgave heeft gestuurd. Vaak kunt u een jaaropgave ook online vinden in een beveiligde omgeving.

Partneralimentatie

Ontvangt u alimentatie van uw ex-partner of betaalt u alimentatie aan uw ex-partner? Dan kunt u zelf een overzicht maken van het bedrag dat u heeft betaald of heeft ontvangen aan de hand van uw bankafschriften. Het maandbedrag staat meestal vast, dus u kunt ook één bankafschrijving nemen en het alimentatiebedrag keer twaalf doen.

Saldo bankrekeningen, spaarrekeningen en beleggingsrekeningen op 1 januari 2022

Van uw bank krijgt u in het begin van het jaar een jaaroverzicht. Hierop staat het saldo van de rekening(en) die u bij de bank heeft. Als u dividend heeft ontvangen over uw beleggingen, staat dit ook op uw financieel overzicht van de bank of beleggingsinstelling. U kunt het jaaroverzicht meestal ook terugvinden via internetbankieren of in de app voor mobiel bankieren. Kunt u het jaaroverzicht niet vinden? Neem dan contact op met uw bank.

Eigen huis

De WOZ-waarde van uw huis op 1 januari 2022 vindt u in de brief die u heeft gekregen van de gemeente. U kunt de waarde ook opzoeken via de website Wozwaardeloket.nl.

De hypotheekrente die u heeft betaald, vindt u op het overzicht dat u krijgt van de hypotheekbank. Ook dit overzicht kunt u meestal terugvinden via internetbanieren of de app van de bank.

Veranderingen rondom uw eigen huis

Heeft u in 2022 uw huis verkocht en/of een huis gekocht? Of heeft u een nieuwe hypotheek afgesloten? Dan heeft u een overzicht nodig van de kosten die u daarvoor heeft gemaakt. De notaris maakt vaak een overzicht van de kosten, met een toelichting welke kosten aftrekbaar zijn. Bent u dit overzicht kwijt? Vraag het notariskantoor om het overzicht opnieuw op te sturen.

Betaalde erfpacht

Betaalde u erfpacht? Het bedrag kunt u opzoeken in bankafschriften, online bankieren of de app van de bank.

Schenkingen aan een goed doel

Heeft u schenkingen gedaan? Het bedrag kunt u opzoeken in bankafschriften, online bankieren of de app van de bank.

Betaalde lijfrentepremies of inleg voor banksparen

Heeft u geld opzijgezet voor uw pensioen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering of banksparen? Dan kunt u dit aftrekken op uw belastingaangifte als u aan de voorwaarden voldoet. U krijgt van uw bank, verzekeraar of beleggingsinstelling een overzicht van het bedrag dat u in 2022 heeft betaald. U kunt dit overzicht meestal ook terugvinden in de online omgeving van uw aanbieder.

Zorgkosten

Zorgkosten die u niet vergoed heeft gekregen, kunt u misschien aftrekken. U moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen. U kunt zelf een overzicht maken van uw niet-vergoede zorgkosten met behulp van bankafschriften, online bankieren of de app van de bank. Het is ook handig als u bonnen heeft bewaard.

Lening en schulden

Een overzicht van uw leningen en schulden kunt u krijgen van uw bank of kredietverstrekker. Schulden mag u aftrekken van uw vermogen.