Wat is een overbruggingshypotheek?

Wilt u verhuizen naar een andere koopwoning? En wilt u daarvoor de overwaarde gebruiken van het huis waar u nu woont? Dat kan met een overbruggingshypotheek. Daarmee overbrugt u de periode tussen de koop van uw nieuwe huis en de verkoop van uw vorige huis.

Als u wilt verhuizen van een koophuis naar een ander koophuis, is er meestal een periode waarin u twee huizen heeft. Als het huis waarin u nu woont meer waard is dan uw hypotheekschuld, dan heeft u overwaarde. U kunt die overwaarde gebruiken om een ander huis te kopen. Maar als u uw huis nog niet heeft verkocht, heeft u dat geld nog niet beschikbaar. De oplossing is een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd. Daarmee kunt u het verwachte bedrag van de overwaarde lenen. Om het bedrag van de overwaarde te bepalen kan een taxatie nodig zijn. Dat bedrag kunt u gebruiken om uw nieuwe huis mee te betalen. Als de overwaarde niet hoog genoeg is om het hele aankoopbedrag te betalen, kunt u de rest lenen.

Hoogte van de lening

Hoeveel u kunt lenen met een overbruggingshypotheek hangt af van de verwachte overwaarde en van wat u kunt betalen. Voor de overbruggingshypotheek betaalt u rente. Dat betekent dat uw maandlasten tijdelijk stijgen. U kunt het extra rentebedrag ook lenen. Dat heet meefinancieren. Daarmee spreidt u de extra kosten over een langere tijd uit.

Duur van de lening

Een overbruggingshypotheek is altijd tijdelijk. U spreekt met de bank af hoe lang de looptijd is, bijvoorbeeld een jaar. Als u het krediet langer nodig heeft omdat uw oude huis nog niet is verkocht, dan kunt u dat met de bank bespreken. De bank beslist dan of uw overbruggingskrediet kan worden verlengd.

Aflossen

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening, waarbij de bank de overwaarde voorschiet. De overbruggingshypotheek staat los van de hypotheek op uw oude huis en de hypotheek op uw nieuwe huis. Als uw oude huis is verkocht en overgedragen, lost u de overbruggingshypotheek in één keer volledig af.

Kosten

Voor een overbruggingshypotheek betaalt u hypotheekrente en bijkomende kosten, zoals advies- en afsluitkosten. Ook betaalt u taxatiekosten en notariskosten. Onder bepaalde voorwaarden zijn deze kosten aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld

Een echtpaar heeft een eengezinswoning. Nu de kinderen de deur uit zijn, willen ze verhuizen naar een kleiner huis. De overwaarde van het oude huis gebruiken ze voor de nieuwe woning. De rekensom ziet er zo uit.

Vraagprijs oude woning € 350.000
Hypotheek oude woning € 200.000 -
Overwaarde € 150.000
Koopprijs nieuwe woning € 325.000
Overbruggingshypotheek (overwaarde) € 150.000 -
Nieuwe hypotheek € 175.000

Wat kunt u lenen?

Wilt u weten hoeveel u kunt lenen met een overbruggingshypotheek? Maak dan een afspraak met uw hypotheekadviseur.