Wat is een pelletkachel?

Nu de gasprijzen zo hoog zijn, komen er steeds meer manieren om uw huis te verwarmen zonder gas. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld een pelletkachel. In dit artikel leest u wat een pelletkachel is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel verwarmt een ruimte door pellets te verbranden. Pellets zijn geperste houtsnippers of het is zaagsel van bedrijven die hout verwerken. Een pelletkachel is een automatisch systeem. U stelt vooraf in tot welke temperatuur u de ruimte wilt verwarmen en de pelletkachel regelt de rest. U moet er zelf alleen voor zorgen dat er altijd voldoende pellets in de kachel zijn om te verbranden.

Kan een pelletkachel een heel huis verwarmen?

Een pelletkachel verwarmt meestal één kamer. Wilt u het hele huis verwarmen, dan heeft u een pelletkachel-cv nodig. De pelletkachel wordt dan aangesloten op de centrale verwarming. De radiatoren in andere kamers en uw kraanwater worden dan ook door de pelletkachel verwarmd.

Wat kost een pelletkachel?

Een gewone pelletkachel die aan alle kwaliteitseisen voldoet kost minimaal 2000 euro (2022). Een pelletkachel moet door een erkende installateur worden geïnstalleerd. De installatiekosten liggen rond de 2000 euro (2022). Deze kosten zijn onder andere voor de aanleg van een rookkanaal. Voor een pelletkachel kunt u geen subsidie krijgen. Een pelletkachel-cv koopt u vanaf 3000 euro. Daar komen de kosten voor de aanleg van een rookkanaal, buffervat en installatie nog bij.

Voordelen in vergelijking met een houtkachel

Hoog rendement

Er verdwijnt minder warmte naar buiten, zodat de verbranding van het hout meer oplevert.

Temperatuur instelbaar

U kunt de pelletkachel instellen op de temperatuur die u wilt, ook op afstand. De kachel zorgt er dan automatisch voor dat het lekker warm wordt in huis, maar niet té warm.

Minder werk

U hoeft niet vaak hout aan te vullen. Als het reservoir met pellets vol is, kan de kachel urenlang branden. Ook hoeft u minder vaak de as op te ruimen.

Schonere lucht binnen en buiten

Pelletkorrels zijn schoon en droog. De rook van pellets is 80 procent schoner dan van een houtkachel. De lucht binnen en buiten blijft daardoor schoner.

Geen schoorsteen nodig

U hoeft geen schoorsteen van steen te hebben, omdat een pelletkachel geen trek nodig heeft. U heeft wel een rookkanaal naar buiten nodig.

Sfeervol

In vergelijking met een gewone cv-installatie, is een pelletkachel sfeervol. De kachel verspreidt de geur van brandend hout. Veel mensen vinden dat lekker ruiken.

Nadelen in vergelijking met een houtkachel

Minder vlammen

Bij een pelletkachel kunt u niet genieten van een knapperend houtvuur.

Duurder in aanschaf

Als u een pelletkachel koopt en laat installeren, bent u meer geld kwijt.  

Gebruikt stroom

Een pelletkachel heeft stroom nodig, ongeveer net zoveel als een cv-installatie.

Nadelen in vergelijking met een gewone cv-installatie

Meer ruimte nodig

Een pelletkachel neemt ruimte in de kamer in. Ook moet u een ruimte hebben waar u de pellets kunt opslaan.  

Uitstoot van fijnstof

De rook van een pelletkachel bevat fijnstof. Als er meer buurtbewoners een pelletkachel gebruiken, kan dat overlast geven, zeker bij windstil of mistig weer. Kinderen, ouderen en mensen met een longaandoenig zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling.  

Meer werk

Bij een pelletkachel moet u het reservoir regelmatig bijvullen, as verwijderen en de verbrandingskamer stofzuigen.

En hoe zit het met…

…onderhoud

Een cv-installatie en een pelletkachel hebben beiden ieder jaar onderhoud nodig. Bij een houtkachel moet u ieder jaar de schoorsteen laten vegen.

…kosten

Er wordt vaak gezegd dat een pelletkachel voordeliger is dan centrale verwarming op gas, maar dat hangt sterk af van de gasprijs en van de prijs van pellets. Die prijzen schommelen allebei sterk. Om de kosten van een pelletkachel terug te verdienen, moet de pelletkachel in gebruik een stuk goedkoper zijn. Maar als pellets ook sterk stijgen in prijs, verdient u die kosten maar langzaam terug. Het kan ook gebeuren dat pellets tijdelijk niet leverbaar zijn. Het is dus niet te voorspellen of u de kosten kunt terugverdienen.

…duurzaamheid

Als u verantwoorde pellets gebruikt, kan een pelletkachel duurzaam zijn. Op dit moment is er weinig verantwoord hout te koop. Daarom is het niet duurzaam om veel hout te gebruiken voor de verwarming van huizen. Pellets met het Better Biomasslabel zijn duurzaam geproduceerd, verwerkt en verhandeld. Het is voor consumenten lastig om deze pellets te kopen.

…veiligheid

Het is belangrijk om goed te ventileren. Als er niet genoeg frisse lucht is, bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging). Het is altijd verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen in de ruimte waar de pelletkachel staat.