De marktwaarde
U kunt de waarde van uw woning bepalen aan de hand van de marktwaarde. De marktwaarde van uw woning is het bedrag dat u voor uw woning zou kunnen krijgen als u het huis nu zou verkopen.
De actuele marktwaarde van uw woning heeft u nodig:
- Als u uw huis wilt verkopen.
- Als u iets wilt veranderen aan uw hypotheek.
- Als u wilt weten hoeveel overwaarde uw huis heeft.
Hoe bepaalt u de marktwaarde?
Om een indruk te krijgen van de waarde van uw woning kunt u bijvoorbeeld op Funda.nl of Jaap.nl kijken naar de vraagprijzen van vergelijkbare huizen bij u in de buurt.
De vraagprijs is niet altijd de prijs waarvoor de eigenaar de woning verkoopt. Wilt u de verkoopprijs weten van woningen in uw buurt, dan kunt u voor 2,80 euro koopsominformatie aanvragen bij het Kadaster. U krijgt dan de verkoopprijs van alle huizen binnen een bepaald postcodegebied.
Op de website van Calcasa kunt u de waarde van uw woning laten berekenen. Voor 27,95 euro krijgt u binnen enkele minuten een rapport met een indicatie van de waarde van uw (of een andere) woning. Calcasa berekent de waarde met behulp van een rekenmodel.
Voor de meest nauwkeurige waardebepaling laat u een taxateur komen. Deze beoordeelt de woning bij u thuis tot in alle details. De kosten hiervan liggen tussen de 400 en 600 euro. Een taxateur vindt u bijvoorbeeld via een makelaar of via de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Wilt u een hypotheek afsluiten, dan is een taxatie door een taxateur in de meeste situaties verplicht.
WOZ-waarde
U kunt de waarde van uw woning ook bepalen aan de hand van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt door uw gemeente vastgesteld. Het is de geschatte marktwaarde van uw woning op 1 januari van het voorafgaande jaar. Huiseigenaren ontvangen uiterlijk eind februari de beschikking van de gemeente waarin de WOZ-waarde is bepaald.
De WOZ-waarde kunt u ook online opzoeken via het WOZ-waardeloket. Bij dit loket kunt u ook de WOZ-waarde van andere woningen bekijken, bijvoorbeeld van een woning die u zou willen kopen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Lees meer over de WOZ-waarde in het artikel Dit moet u weten over de WOZ-waarde.
De WOZ-waarde heeft u nodig:
- Voor uw jaarlijkse belastingaangifte.
- Voor de aangifte schenkbelasting of erfbelasting als u een woning of een stuk grond krijgt of erft.
- Het berekenen van de hypotheekrenteaftrek.
- Als u wilt controleren of uw gemeente de WOZ-waarde juist heeft vastgesteld. Bij een te hoge WOZ-waarde betaalt u teveel aan belastingen en heffingen. Lees meer over het controleren van de WOZ-waarde in het artikel WOZ-waarde te hoog? Zo maakt u bezwaar.
Dezelfde huizen, andere prijzen
De WOZ-waarde en de marktwaarde verschillen soms flink. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast op basis van steekproeven. Een taxateur bezoekt hierbij een aantal woningen in een buurt. Aan de hand daarvan, berekent de gemeente de waarde van vergelijkbare woningen. De ligging en de oppervlakte van een woning zijn daarbij het belangrijkste.
Bij de actuele marktwaarde spelen veel meer eigenschappen van de woning mee. Hoe ziet de woning eruit, hoe is de woning onderhouden? Twee rijtjeshuizen in dezelfde straat kunnen dezelfde WOZ-waarde hebben. Maar bij verkoop brengt het ene huis meer op dan het andere, bijvoorbeeld als de badkamer en de keuken pas zijn gerenoveerd.
Daar komt bij dat de WOZ-waarde altijd een beetje gedateerd is, omdat deze waarde is gebaseerd op taxaties van minstens een jaar geleden. Als de huizenprijzen in de periode daarna flink zijn gestegen of gedaald, kan het verschil met de actuele marktwaarde groot zijn.