Kamer verhuren
Het meest eenvoudig is het verhuren van een kamer. Het verhuren van kamers in het huis waar u zelf woont, heet hospitahuur. U heeft daarvoor geen toestemming nodig van de gemeente. Als u een hypotheeklening heeft, moet u misschien wel de bank om toestemming vragen. U kunt dit vinden in de hypotheekvoorwaarden.
Etage verhuren
Heeft u een hele etage vrij, dan kunt u deze ook in zijn geheel verhuren. Misschien kunt u hier een badkamer en/of een keuken in bouwen, zodat u uw eigen keuken en badkamer niet hoeft te delen. In sommige gemeenten heeft u hiervoor een omgevingsvergunning nodig.
Een kamer en een etage met een eigen keuken en badkamer zijn beide onzelfstandige woonruimtes. Een woning is pas zelfstandig als de huurder via een eigen toegangsdeur naar binnen kan. Voor een zelfstandige woonruimte kunt u meer huur vragen. De huurder kan voor een zelfstandige woonruimte huursubsidie aanvragen. Als uw woning ervoor geschikt is, kunt u een deel van het huis misschien verbouwen tot een zelfstandige woonruimte.
Huurprijs bepalen
Als u een kamer of etage verhuurt, moet u zich houden aan de regels voor de maximale huur. U kunt deze huur berekenen met behulp van het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimte op de website van de Huurcommissie. Hierop kunt u ook de maximale huurprijs voor een zelfstandige woonruimte uitrekenen.
Bovenop de huur mag u servicekosten rekenen. Dat is een voorschot voor elektriciteit, verwarming, gas en water. Eenmaal per jaar maakt u een jaarafrekening. U mag geen winst maken op de servicekosten. U mag alleen de werkelijk gemaakte kosten in rekening brengen.
Huurder vinden
Een huurder vindt u bijvoorbeeld via Kamernet.nl. Dit is een website waarop u een kamer of etage kunt aanbieden. Ook kunt u een advertentie zetten op Marktplaats of op Facebook. Er zijn speciale Facebookgroepen voor het vinden van een kamer. Voor een zelfstandige woonruimte kunt u ook een verhuurmakelaar inschakelen. Vraag ook rond in uw eigen netwerk. Denk daarbij niet alleen aan familie en vrienden, maar ook aan de mensen die u kent van de sportclub, businessclub, buren et cetera. Zij kennen misschien mensen die op zoek zijn naar woonruimte.
Huurbescherming
Huurders hebben huurbescherming. Dat betekent dat u de huur niet zomaar kunt opzeggen.
Bij een onzelfstandige woonruimte gelden de eerste negen maanden als proeftijd. In deze proeftijd mag u de huur zonder opgave van redenen opzeggen, als u zich houdt aan de opzegtermijn van minimaal drie maanden. Na de proeftijd geldt dezelfde huurbescherming als voor een zelfstandige woning. Dat betekent dat u de huur niet kunt opzeggen.
Gevolgen voor de belasting
Over de huur die u ontvangt, betaalt u geen belasting. Als de ontvangen huur inclusief servicekosten in 2023 lager is dan 5881 euro, valt u onder de kamerverhuurvrijstelling. U hoeft dan geen belasting te betalen over de inkomsten.
Krijgt u meer huurinkomsten, dat moet u belasting betalen over een deel van de waarde van uw woning. Het verhuurde deel van uw woning gaat dan vallen in box 3, net zoals spaargeld en ander vermogen.
Stel dat u een kwart van uw woning verhuurt, dan valt een kwart van de WOZ-waarde in box 3. Heeft u nog een resterende hypotheekschuld, dan gaat ook die voor een kwart naar box 3. Deze schuld mag u aftrekken van uw vermogen in box 3. Over wat er overblijft, betaalt u vermogensbelasting.
Het deel van de woning dat u niet verhuurt, blijft gewoon in box 1. In dit voorbeeld is dat dus driekwart van de woning. Hierdoor wordt er maar driekwart van het eigenwoningforfait bij uw inkomen geteld en kunt u ook maar driekwart van de hypotheekrente aftrekken van uw inkomen.