Wat komt er kijken bij het verhuren van een woning?

Een woning verhuren kan extra inkomsten opleveren. Als u een groot huis verkoopt en er twee kleinere appartementen voor terugkoopt, kunt u het tweede verhuren. Ook als u veel spaargeld op de bank heeft, kan het kopen van een huis een goede investering zijn. Maar wat komt er allemaal kijken bij verhuur?

Als u een woning koopt om te verhuren kunt u uw eigen voorkeuren beter even opzij zetten. U heeft een huis of appartement nodig dat voor huurders aantrekkelijk is. Het verschilt per regio welk type woning dit is. In een regio die vergrijst, heeft u meer aan een woning die geschikt is voor senioren. Denk aan een appartement met een lift in een rustige buurt. Goede parkeergelegenheid is voor deze groep ook belangrijk. In dichtbevolkte regio's kan een woning voor jongeren een goed idee zijn. Jongeren wonen graag dichtbij een uitgaanswijk. In regio’s waar steeds minder mensen wonen, loopt u het risico dat u geen huurders vindt, terwijl dat in groeiende steden juist makkelijk kan zijn. Een woning die schoon is en goed is onderhouden is gemakkelijker te verhuren. Wilt u een woning gemeubileerd verhuren aan buitenlanders die tijdelijk in Nederland werken, ook wel expats genoemd, zorg dan voor een neutrale inrichting met moderne keukenapparatuur en parkeergelegenheid.

Huurprijs

De huurprijs die u mag vragen, hangt af van de oppervlakte en de kenmerken van de woning. Hoe groter en luxer de woning, hoe te hoger de huur. Op de website van de Huurcommissie kunt u met het puntensysteem uitrekenen wat de maximaal toegestane huur is. Is de maximale huur in 2020 lager dan 737,14 euro, dan ziet de overheid dit als een sociale woning. U mag dan niet meer rekenen dan de maximale huur volgens het puntensysteem. Ook moet u zich houden aan de regels voor de jaarlijkse huurverhoging die de regering bepaalt. In sommige steden heeft een huurder een huisvestingsvergunning nodig om in een sociale woning te wonen. Is de maximale huur hoger dan 737,14 euro, dan valt de woning in de vrije sector. Een woning in de vrije sector kent geen maximale huur. U kunt dus vragen wat u wilt. Er is geen jaarlijkse huurverhoging, tenzij u dat vooraf vastlegt in het huurcontract. Ook kunt u ieder jaar een nieuw huurcontract aanbieden met een hogere huur. Naast huur mag u ook servicekosten rekenen. Dat zijn de kosten die gemaakt worden voor bijvoorbeeld verlichting in de gezamenlijke ruimten, tuinonderhoud en de lift. Iedere maand vraagt u een voorschot en een keer per jaar maakt u een jaarafrekening.

Huurbescherming

Huurders hebben huurbescherming. Dat betekent dat u de huur niet kunt opzeggen, tenzij de huurder niet betaalt of ernstige overlast veroorzaakt. Als u het huis wilt verkopen, kunt u dat alleen doen in verhuurde staat. Daardoor is een verhuurde woning meestal minder waard dan een lege woning.

Tijdelijk contract

U kunt de huurbescherming van huurders omzeilen door een tijdelijk huurcontract aan te bieden. Bij een zelfstandige woning mag dit tijdelijke huurcontract maximaal twee jaar duren. Tijdens die periode heeft de huurder huurbescherming. Wil de huurder na twee jaar blijven huren, dan ontstaat er een huurcontract van onbepaalde tijd en heeft de huurder huurbescherming. U mag dezelfde huurder niet tweemaal een contract van twee jaar aanbieden. Wel kunt u verschillende huurders achterelkaar een huurcontract van maximaal twee jaar aanbieden. U moet voor het eind van de huurperiode de huur schriftelijk opzeggen.

Gemeubileerd

Heeft u een woning in een stad die aantrekkelijk is voor buitenlanders die voor hun werk in Nederland wonen? Dan kunt u de woning ook gestoffeerd of gemeubileerd verhuren. In een gestoffeerde woning ligt overal vloerbedekking, er hangen in iedere kamer lampen en gordijnen, er is keukenapparatuur en een wasmachine. In een gemeubileerde woning staan ook meubels en is serviesgoed, bestek, bad- en bedlinnen aanwezig. Voor een gestoffeerde of gemeubileerde woning kunt u een hogere huur vragen. Er zijn bemiddelingsorganisaties die zijn gespecialiseerd in de verhuur van gestoffeerde en gemeubileerde woningen.

Toestemming

Voor het tijdelijk verhuren van een woning voor maximaal twee jaar heeft u geen toestemming nodig van de gemeente. Als u een hypotheeklening heeft, moet u wel toestemming hebben van de bank. Verhuurt u de woning voor heel korte tijd, bijvoorbeeld enkele weken, dan stellen gemeenten soms strenge regels. Dat verschilt van gemeente tot gemeente.

Huurder vinden

Een huurder kunt u vinden door de woning op een verhuurderssite te zetten. U kunt ook een verhuurmakelaar inschakelen. Er zijn makelaars en bemiddelingsorganisaties die tegen betaling meer diensten aanbieden. Zij treden op als contactpersoon van de huurder en nemen u allerlei zaken uit handen. Ze doen onderhoudswerkzaamheden, bewaken dat er geen huurachterstanden ontstaan en houden de gemeentelijke belastingen bij. Bij een probleem neemt de huurder dan contact op met de tussenpersoon en niet met u.

Belastingen

Een verhuurde woning valt in box 3, samen met spaargeld en ander vermogen. U betaalt daarover vermogensbelasting. Betaalt u de woning met uw eigen geld, dan verandert er niets aan uw bezit in box 3 en dus ook niets aan de belasting. De huuropbrengst is onbelast.

Verzekering

Een woonhuisverzekering dekt niet altijd schade als het huis is verhuurd. Let hier dus goed op bij het afsluiten van uw woonhuisverzekering.