Wat moet u weten om uw privacy op internet te beschermen?

Het is belangrijk om uw privégegevens goed te beschermen. Hierbij moet u niet alleen denken aan uw wachtwoorden, BSN-nummer en locatie, maar ook aan wat u doet op internet. U kunt er zelf veel aan doen om uw privacy op internet te bewaken. Daarmee verkleint u de kans op misbruik van uw gegevens. We geven een aantal voorbeelden. 

Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord. Of nog beter, gebruik voor ieder digitaal account een ander wachtwoord. Dan is het minder erg als uw inloggegevens bij één bepaalde webshop worden gestolen door internetcriminelen. Zorg ook dat u sterke wachtwoorden gebruikt. Dit zijn wachtwoorden die bestaan uit een combinatie van (hoofd)letters, cijfers en bijzondere tekens.

Installeer updates 

Zorg dat u altijd updates installeert op uw smartphone, tablet of laptop. Misschien gebeurt dat bij u al automatisch. Als dit niet zo is, kijk dan in de handleiding van uw apparaat hoe u updates kunt installeren.

Controleer betrouwbaarheid

Vertrouw niet iedere mail of ieder sms’je met als afzender een overheidsinstantie, bank of pakketbezorger. Internetcriminelen misbruiken namen van bekende instanties en bedrijven om uw vertrouwen te winnen. Klik niet zomaar op een link die in het bericht staat. Tik liever zelf het adres in van de website die u kent of log in op de app van de aanbieder, als u die heeft. Lees meer over trucs van internetoplichters en hoe u zich daartegen kunt beschermen.

Mail niet zomaar uw identiteitsbewijs

Wees voorzichtig met het afgeven van uw identiteitsbewijs. Stuur ook niet zomaar een kopie of foto van uw identiteitsbewijs door. Heeft een organisatie uw identiteitsgegevens nodig? Geef dan een kopie waarop u het BSN- of paspoortnummer onleesbaar heeft gemaakt.

Kijk uit met gebruik openbare wifi-netwerken

Verstuur geen betalingen en privégegevens als u verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, bijvoorbeeld in de trein, in een hotel of in het winkelcentrum. Internetcriminelen gebruiken deze netwerken om gegevens te stelen. Doe betalingen en andere handelingen waarvoor u moet inloggen dus alleen als u met een vertrouwd wifi-netwerk bent verbonden, bijvoorbeeld bij u thuis. U kunt ook internet opgaan via uw provider. U gebruikt dan de mobiele gegevens van uw abonnement of prepaid databundel. Zet wifi uit op uw telefoon als u van huis gaat. Dan loopt u geen risico dat u per ongeluk verbinding maakt met een onbetrouwbaar netwerk.

Extra beveiliging

Stel een extra beveiliging in voor websites en apps waarop u moet inloggen. Dat heet tweetrapsverificatie of dubbele verificatie. Als u dubbele verificatie gebruikt, moet u een extra code intikken die alleen u heeft. U krijgt de code bijvoorbeeld via sms of een speciale verificatie-app. Hierdoor hebben oplichters niet genoeg aan alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord. Lees er meer over in het artikel Zo gebruikt u veilig uw smartphone.

Eerst controleren, dan installeren

Let op bij het installeren van een nieuwe app. Sommige apps willen veel gegevens van u hebben, bijvoorbeeld uw locatie. Geef daar alleen toestemming voor als u de maker van de app vertrouwt. U kunt dit bijvoorbeeld controleren door in uw omgeving te vragen of door informatie te zoeken over de app en de leverancier op Google.

Aanpassen privacy instellingen

Op uw computer, tablet en smartphone kunt u zelf de privacy-instellingen aanpassen. U kunt bijvoorbeeld instellen welke gegevens Microsoft, Google of Apple van u mogen hebben. Ook de programma’s en apps die u gebruikt, hebben privacy-instellingen. Daarmee kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat Facebook niet weet welke andere activiteiten u online doet. En in WhatsApp kunt u zelf instellen wie uw profielfoto mag zien bijvoorbeeld. Wilt u meer weten over online privacy? Op deze pagina van SeniorWeb vindt u meer informatie over veiligheid, privacy en bijvoorbeeld ook over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden.

Denk niet alleen aan uw eigen privacy, maar ook aan die van een ander. Denk altijd na voordat u een foto of video waar iemand anders op staat deelt via Facebook, WhatsApp of Instagram. De ander wil misschien helemaal niet dat anderen de foto kunnen zien. Meer tips hierover vindt u op de pagina Denk voor je Deelt van Veilig internetten.nl.