Wat te doen bij wateroverlast

Een lekkend dak, een gesprongen waterleiding of een kapotte afvoerslang kunnen wateroverlast veroorzaken, soms met veel schade als gevolg. De verzekeraar schiet te hulp, maar vergoedt niet altijd alles. Beter is het om waterschade zoveel mogelijk te voorkomen.

De schade door wateroverlast loopt al snel tot in de duizenden euro’s. Een laag water kan vloerbedekking en meubels flink beschadigen. Is wateroverlast het gevolg van een lekkende leiding, dan komen daar ook nog eens het opsporen en herstellen van het lek bij. En dat kan flink in de papieren lopen.

Waterschade

Zo beperkt u de kans op waterschade:
 • Woningonderhoud. Huiseigenaren moeten regelmatig de conditie van hun dak en dakgoten (laten) controleren. Huurders moeten gebreken onmiddellijk doorgeven aan de verhuurder. Als de verzekeraar achterstallig onderhoud constateert, loopt u het risico dat waterschade niet wordt vergoed. Controleer kitnaden regelmatig op scheurtjes en schimmel en vervang ze als dat nodig is.
 • Wasmachine en vaatwasser beveiligen. Plaats de machine in een lekbak, die bij een eventuele lekkage het water opvangt. Sommige machines hebben een ingebouwde lekbak. Dan is een aparte lekbak overbodig. Een lekbak kost niet veel en kan veel waterschade voorkomen.
 • Een waterslot of waterstop sluit de watertoevoer af als blijkt dat de slang lek is. Deze voorziening verkleint dus wel de wateroverlast, maar voorkomt deze niet helemaal. Moderne vaatwassers en wasmachines hebben meestal een waterbeveiliging. Dit kunt u nakijken in de handleiding van het apparaat.
 • Watermelders plaatsen. Deze slaan alarm als ze in aanraking komen met water, zoals een rookmelder dat doet bij rook. Een watermelder plaatst u in de buurt van de cv-installatie, een aquarium, wasmachine en/of de vaatwasser.
 • Omdat we op steeds lager temperaturen wassen, blijven er meer zeepresten achter in de wasmachine. Dit kan problemen geven. Eén keer per maand een hete was draaien,beperkt het risico op schade.
 • Zorg dat u weet waar de hoofdwaterkraan zit en zorg dat u er makkelijk bij kunt. Zodat als dat nodig is, u de hoofdkraan makkelijk uit kunt zetten.
 • Meer oplossingen vindt u hier.

Alles is nat! Wat nu?

Probeer de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken, maar alleen als dat veilig is voor uzelf. Pak dus zo snel mogelijk de oorzaak aan en maak vloeren en muren droog waar dat kan. Meld de schade vervolgens bij uw verzekeraar. Bewoners van een huurwoning moeten bij schade aan de woning zelf contact opnemen met de verhuurder. Is een noodreparatie nodig, bewaar dan de bon. Zo kunt u aanspraak maken op een vergoeding. Maak ook foto’s van de schade om bij een schadeclaim te kunnen toevoegen. Nog een tip: noteer de datum en het tijdstip. Dit is vooral van belang als de waterschade het gevolg is van weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld hevige regenval.

Wat vergoedt de verzekering?

Een woonhuisverzekering vergoedt meestal schades die ontstaan zijn door
 • bevroren, gesprongen of lekkende leidingen
 • neerslag (regen, sneeuw, hagel)
 • water uit een aquarium, waterbed of de afvoerslang van een wasmachine
 • water of stoom uit afwasmachine, toilet, bad, douchebak of ander sanitair, centrale verwarming en airconditioning

Wat vergoedt de verzekering niet?

Een woonhuisverzekering vergoedt de volgende schadeoorzaken meestal niet:
 • grondwater
 • dijkdoorbraak
 • regen, hagel of sneeuw die door een open raam of deur naar binnen komt
 • Lekkage aan de dakgoot of het dak (het versleten dakdeel zelf valt niet onder de dekking)

Welke verzekering dekt wat?

Een inboedelverzekering dekt schade aan alle spullen in huis, zoals aan meubels en kleding, maar ook aan de gordijnen of de vloerbedekking. Woningeigenaren kunnen voor schade aan het huis zelf aankloppen bij hun opstalverzekering. Alles wat met het huis verbonden is valt ook onder de opstalverzekering. Meer over waterschade voorkomen leest u hier.