Wat u beter niet kunt doen met uw creditcard

U krijgt een mail dat u een prijs heeft gewonnen. U hoeft alleen maar even uw creditcardgegevens door te geven. Natuurlijk trapt u daar niet in, want met die gegevens kunnen oplichters op uw kosten gaan winkelen. We geven u zeven spelregels voor veilig gebruik van uw creditcard.

1. Kaartgegevens afgeven

Geef uw kaartnummer en vervaldatum bij voorkeur niet aan anderen. Geef alleen uw creditcardgegevens door als u zelf bewust een aankoop doet.

2. Uw pincode geven

Het lijkt een open deur, maar komt nog té vaak voor. Via babbeltrucs proberen oplichters pincodes te bemachtigen. Hun slachtoffers zijn vaak ouderen. Trap er niet in en geef uw pincode van uw betaalpas of creditcard nóoit aan anderen, ook niet aan uw bank. Uw bank zal u nooit om creditcardgegevens of pincodes vragen, ook niet via de mail of via de telefoon.

3. Uw creditcard uit het oog verliezen

Laat nooit iemand alleen met uw creditcard. Loop mee naar de kassa als u gaat betalen. Controleer of u na het betalen wel echt uw eigen kaart terug krijgt en geen ‘nepkaart’.

4. Een kopie geven van uw creditcard

Stel u verkoopt iets op internet aan een onbekende. U kunt de koper uw naam en uw IBAN-nummer geven; deze gegevens heeft de koper nodig om u te betalen. Geef echter nooit een kopie van uw bankpas of uw creditcard.

5. Betalen zonder ‘slotje’

Als u online iets koopt, let dan op of de betaling verloopt via een beveiligde verbinding. Controleer of u een hangslotje ziet boven in de menubalk van de browser. Kijk ook of het adres begint met https (in plaats van http). De ’s’ staat voor ‘secure’ (veilig).

6. Afschrijvingen niet checken

Het is belangrijk dat u regelmatig uw creditcardrekening bekijkt. Herkent u de betaling? Is het afgeschreven bedrag juist? Neem direct contact op met uw bank als u vermoedt dat er iets niet klopt.

7. Uw gegevens via een computer delen

Op de website van het televisieprogramma Radar klaagt een grootouder over misbruik van de creditcard door een kleinzoon. De grootouder betaalde via Pay Pal iets voor de jongen, waarna de betaalgegevens van de creditcard in het computergeheugen bleven staan. De jongen kon er vrijuit mee shoppen. Wees voorzichtig met betalingen op de computer van een ander. Let ook op wie u toegang geeft tot uw eigen computer.