Welke manier van sparen past bij u?

Het is altijd prettig om geld achter de hand te hebben voor als u opeens extra geld nodig heeft. Iedereen heeft wat reserve geld nodig, maar u kunt ook geld apart zetten voor een speciaal doel, zoals een reis of voor iets in huis. Er zijn verschillende manieren om uw doel te bereiken. Welke manier past bij u?

Sparen kan op veel verschillende manieren. Welke manier bij u past, ligt aan uw doel. Misschien wilt u sparen voor later en daarvoor regelmatig geld opzij zetten. Of misschien wilt u graag een aantrekkelijke rente ontvangen over geld dat u voorlopig niet nodig heeft. U kunt ook sparen voor vaste jaarlijkse kosten, zoals de betaling van uw jaarlijkse zorgpremie of uw abonnement voor de sportschool. Dit zijn uw mogelijkheden.

Vrij sparen

Wilt u graag alle vrijheid om geld op een spaarrekening te zetten en op te nemen wanneer u wilt? Dat kan op een gewone spaarrekening met een variabele rente. Als u spaart bij uw eigen bank, kunt u gemakkelijk geld overboeken van uw betaalrekening naar uw spaarrekening en andersom. U heeft dus alle vrijheid. Over het geld dat op de spaarrekening staat, krijgt u een variabele rente. Dat betekent dat de rente ieder moment kan stijgen of dalen.

Vrij sparen is heel geschikt om geld dat u tijdelijk niet nodig heeft opzij te zetten. U krijgt er dan rente over en u komt misschien minder in de verleiding om het uit te geven. U kunt deze spaarrekening ook goed gebruiken om een buffer op te bouwen en het geld te bewaren voor als u het nodig heeft. Een buffer is bedoeld om onverwachte noodzakelijke kosten te kunnen betalen, zoals een nieuwe wasmachine als de oude stukgaat of een dure autoreparatie.

Automatisch sparen

Vindt u het lastig om er steeds aan te moeten denken geld over te maken naar uw spaarrekening? U kunt ook instellen dat er automatisch een bepaald bedrag per maand wordt overgeboekt van uw betaalrekening naar uw spaarrekening. U kiest zelf op welke dag in de maand dat gebeurt. U kunt bijvoorbeeld de dag kiezen nadat u uw salaris of pensioen krijgt. Het is verstandig om een bedrag te kiezen waarvan u weet dat u het niet nodig heeft voor uw maandelijkse uitgaven. Zo groeit uw spaargeld zonder dat u er iets voor hoeft te doen.

Sparen in potjes

Spaart u voor verschillende doelen op uw spaarrekening, bijvoorbeeld voor een buffer, voor het opknappen van uw huis en voor een vakantie? Dan is het handig om overzicht te houden over de bedragen die u voor die doelen heeft gespaard. U kunt hiervoor spaarpotjes aanmaken. De meeste banken bieden dit aan in de app voor mobiel bankieren en via internetbankieren. U kunt de spaarpotjes zelf een naam geven. U kunt ook automatisch sparen instellen voor uw verschillende spaarpotjes.

Sparen met een vaste rente

Kunt u uw geld een tijdje missen? En wilt u graag een hogere rente? Dan kunt u kiezen voor sparen met een vaste rente. Uw geld staat dan voor een bepaalde periode vast. Er zijn verschillende vormen van sparen met een vaste rente. Vaak kunt u zelf kiezen hoe lang u uw spaargeld vastzet, bijvoorbeeld een jaar, vijf jaar of twintig jaar. Als u het geld toch voor het einde van de looptijd wilt opnemen, betaalt u kosten. Sparen met een vaste rente kan aantrekkelijk zijn als uw buffer groot genoeg is en als u daarnaast extra spaargeld heeft dat u pas in de toekomst wilt gebruiken.

Groen sparen

Vindt u het milieu belangrijk en wilt u ook profiteren van belastingvoordeel? Dan kunt u kiezen voor groen sparen. Een groene spaarrekening moet voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst. Dat houdt in dat minimaal 70 procent van uw inleg naar groene projecten in Nederland gaat, zoals biologische land- en tuinbouw, duurzame energie en duurzame bouw. Als u spaart op een goedgekeurde groene spaarrekening, kunt u belastingvoordeel krijgen. Dat betekent dat u een extra vrijstelling van 65.072 euro krijgt voor de vermogensbelasting (2023). Ook krijgt u een extra heffingskorting van 0,7 procent over de waarde van uw spaargeld op de groene spaarrekening. Deze heffingskorting mag u aftrekken van de belasting die u moet betalen. Het tegoed op een groene spaarrekening kunt u niet altijd zomaar opnemen. Wilt u weten of u voordeel kunt hebben van groen sparen? Vraag dan advies van uw belastingadviseur.

Banksparen

Wilt u sparen voor een aanvulling op uw pensioen? Dan kunt u kiezen voor banksparen. U maakt dan regelmatig, bijvoorbeeld iedere maand, een bedrag over naar een geblokkeerde rekening. U kunt het geld niet van deze rekening afhalen. U spaart door tot een bepaalde datum, bijvoorbeeld de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Op dat moment komt het geld vrij en kunt u het gebruiken voor een lijfrente, een aanvulling op uw pensioen. Het voordeel van banksparen voor uw pensioen is dat u belastingvoordeel kunt krijgen als u een pensioentekort heeft. Vraag hierover advies aan uw belastingadviseur.

Sparen voor uw (klein)kind

Wilt u uw kind of kleinkind graag een steuntje in de rug geven? Als het kind nog geen 18 jaar is, kunt u voor hem of haar sparen op een speciale kinderspaarrekening. De kinderspaarrekening staat op naam van het kind. Als u wilt sparen voor uw kleinkind op een kinderspaarrekening, moeten een ouder van het kind toestemming geven voor het openen van de rekening. Als u niet meer spaart dan de vrijstelling voor de schenkbelasting, heft de Belastingdienst geen belasting over uw schenking. Als het kind 18 jaar wordt, gaat het zelf de spaarrekening beheren. Weet u niet zeker of u het kind op de 18de verjaardag het beheer over het geld wilt geven? Dan kunt u beter voor hem of haar sparen op een spaarrekening die op uw eigen naam staat.