Wie helpt bij belastingaangifte?

Er zijn verschillende instanties die u kunnen helpen bij uw belastingaangifte. Soms moet u daarvoor lid zijn van bijvoorbeeld een vakbond, maar er is ook gratis hulp. 

De BelastingTelefoon

De BelastingTelefoon is er voor iedereen en is te bereiken via telefoonnummer 0800-0543 (gratis) van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Goed voor het beantwoorden van eenvoudige vragen, terwijl u zelf de aangifte invult. Lukt het u niet om zelf uw aangifte in te vullen, dan kunt u hiervoor ook bij de BelastingTelefoon terecht. Als u contact opneemt met de BelastingTelefoon, is het handig om uw burgerservicenummer bij de hand te houden. Dit staat bijvoorbeeld op uw rijbewijs, loonstrook en paspoort.

Vakbonden

FNV biedt leden gratis belastinghulp.  Ook de andere vakbond CNV, biedt hulp aan leden. Verschil met FNV is dat niet-leden ook welkom zijn, maar zij betalen een hogere bijdrage. Bij meerdere aangiften krijgt u korting. Neem contact op met uw vakbond voor meer informatie.

Ouderenbonden

De ouderenbonden, zoals KBO-PCOB bieden leden van 65 jaar en ouder hulp bij het invullen van de aangifte. Een opgeleide vrijwilliger komt weer  bij u thuis om u te helpen met uw belastingaangifte.  Soms kunnen ze op afstand helpen, of helpen bij het aanvragen van uitstel tot 1 september en misschien later alsnog een afspraak te maken. Vaak kunnen zij u ook helpen met het aanvragen van zorg- of huurtoeslag.  Neem contact op met uw ouderenbond voor meer actuele informatie. ANBO heeft géén leeftijdsgrens voor belastinghulp. 

Bibliotheken

Door het hele land is er op verschillende manieren gratis belastinghulp in bibliotheken. Soms zijn het inloopspreekuren, soms hulp bij het invullen en soms wordt u in groepjes aan het werk gezet en controleert een deskundige daarna de aangifte. Informeer bij uw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Soms wordt deze hulp georganiseerd met vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas, wijkbureaus of de gemeente. Heeft u hulp nodig bij uw belastingaangifte 2023? Informeer dan ook bij die instanties naar de mogelijkheden.