Wie helpt met de energienota?

De energieprijzen zijn hoog en uw energierekening kan daardoor een stuk hoger zijn dan u gewend bent. De regering heeft een aantal maatregelen genomen om ervoor zorgen dat u de hoge prijzen minder voelt in uw portemonnee. We zetten de maatregelen en voorwaarden voor u op een rij.

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond ingevoerd. Dit houdt in dat er een maximum tarief komt voor uw basisverbruik van gas en stroom. Voor de eerste 1200 kubieke meter gas betaalt u dan maximaal 1,45 euro per kubieke meter. Voor de eerste 2900 kilowattuur (kWh) stroom, betaalt u niet meer dan 40 cent per kWh. Deze bedragen zijn inclusief overheidsheffingen en btw. Verbruikt u meer dan dit basisverbruik, dan betaalt u het tarief dat in uw contract staat.

Maakt u gebruik van stadswarmte, dan geldt er een plafond van 47,38 euro per gigajoule. U mag voor die prijs 37 gigajoule verbruiken. 

U kunt uw jaarverbruik vinden op uw laatste jaarafrekening van uw energiebedrijf. Daarmee kunt u voor uzelf inschatten of u genoeg heeft aan het prijsplafond of dat u meer verbruikt en dus te maken krijgt met hogere kosten.

Meer informatie over het prijsplafond vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Tijdelijke maatregelen worden stopgezet

Omdat het prijsplafond wordt ingevoerd, komt er een einde aan andere tijdelijke maatregelen. Dit betekent het volgende.

  • De verlaagde energiebelasting is op 1 januari 2023 weer omhoog gegaan en de btw is terug van 9 naar 21 procent.
  • Heeft u een contract met een vast, laag tarief? Dan blijft u datzelfde lage tarief betalen zolang het contract loopt. U merkt dan nog niets van het prijsplafond. Loopt uw contract af. Dan gaat u waarschijnlijk een hoger, variabel tarief betalen, omdat er niet of nauwelijks vaste contracten worden aangeboden. Voor uw nieuwe, variabele tarief gaat het prijsplafond gelden.

Dit gebeurt er met de energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen hebben in 2023 recht op een energietoeslag van ongeveer 1300 euro. U vraagt de energietoeslag aan bij uw gemeente.

LET OP! De regels en inkomensgrenzen kunnen per gemeente verschillen. De genoemde bedragen geven een indicatie, want sommige gemeenten (onder meer Tilburg) zijn ruimhartiger.

Dit zijn de inkomensgrenzen waarbij u in ieder geval energietoeslag kunt aanvragen.

  • Als u nog geen AOW ontvangt, alleenstaand bent en minder verdient dan 1310,05 euro netto per maand.
  • Als u nog geen AOW ontvangt, getrouwd bent of samenwoont en samen minder verdient dan 1871,50 euro netto per maand.
  • Als u AOW ontvangt, alleenstaand bent en een lager inkomen heeft dan 1455,67 euro netto per maand.
  • Als u AOW ontvangt, getrouwd bent of samenwoont en samen een lager inkomen heeft dan 1971,05 euro netto per maand.

Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering, dan krijgt u de energietoeslag automatisch. Anders moet u de toeslag zelf aanvragen bij de gemeente. De energietoeslag heeft geen gevolgen voor uw uitkering of toeslagen.  De gemeente bepaalt wanneer de toeslag wordt uitgekeerd. Dit kan ook in delen gebeuren.

Betalingsregeling

Lukt het niet om de energierekening te betalen, neem dan contact op met uw energieleverancier. Misschien is er een oplossing voor uw probleem, zoals een betalingsregeling. Geldfit.nl kan hierbij helpen. Geldfit helpt u om uw geldzaken op orde te krijgen. Na een korte test op de website ziet u hoe u er op dit moment voor staat. Ook krijgt u direct een paar tips. U kunt ook persoonlijke ondersteuning krijgen. Als u uw postcode ingeeft op de website, ziet u waar u hiervoor bij u in de buurt terecht kunt. Het kan ook verstandig zijn om contact op te nemen met uw bank om uw financiële situatie te bespreken.

Noodfonds

Voor mensen die in de problemen komen door de hoge energierekening, komt er een noodfonds van de overheid en energieleveranciers. Dit fonds helpt om te voorkomen dat mensen met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen. De gemeentelijke schuldhulpverlening is er ook om deze mensen te helpen. Het is nog niet bekend wanneer het noodfonds beschikbaar komt. Ook de voorwaarden zijn nog niet bekend.