Wilt u samen met uw partner een woning kopen? Soms helpt de Belastingdienst mee

Als u samen met uw partner een huis koopt, moet u veel financiële zaken regelen. Als u of uw partner al eerder een eigen huis had, kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Het kan zelfs van de fiscale regels afhangen of u samen een huis kunt betalen. Dit is wat u moet weten.

Als u met uw partner wilt samenwonen, denkt u er misschien over om samen een huis te kopen. Als u al eerder een koophuis met overwaarde had, kunt u deze overwaarde gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Dat is gunstig, want dan hoeft u minder geld te lenen. En als u een aflossingsvrije hypotheek had van voor 2013 met recht op renteaftrek, dan kunt u de voordelen daarvan misschien ook blijven benutten. Die voordelen kunnen het kopen van een huis beter betaalbaar maken. Goed advies is noodzakelijk, want er kunnen ook nadelen aan zitten.

Overwaarde en eigenwoningreserve

Als u uw vorige woning heeft verkocht met overwaarde en u koopt binnen drie jaar een ander huis, dan kan de overwaarde gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Stel u had een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro op uw vorige huis en u had hiervoor recht op hypotheekrenteaftrek. U heeft dit huis verkocht voor 300.000 euro. Dan is uw overwaarde 100.000 euro. De overwaarde is dus de winst die u heeft gemaakt. Hier mag u de kosten die u moet maken voor de verkoop van aftrekken, bijvoorbeeld de makelaarskosten. Wat overblijft, is de eigenwoningreserve.

Samen een huis kopen

Als u samen een huis gaat kopen, kunt u ervoor kiezen om de overwaarde en het recht op hypotheekrenteaftrek alleen te gebruiken voor uw eigen leningdeel, of voor de volledige lening. Beide keuzes hebben voor- en nadelen. We geven voorbeelden.

Voorbeeld

U verkoopt uw woning met 100.000 euro overwaarde. U had op uw vorige woning een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro waarvoor u hypotheekrente mocht aftrekken. Dit recht mag u meenemen naar een nieuwe woning. Uw partner heeft de afgelopen drie jaar geen eigen woning gehad.

Hypotheekrenteaftrek alleen voor eigen leningdeel gebruiken

U koopt samen een woning van 500.000 euro. U wordt voor de helft eigenaar en u neemt de helft van de aankoopprijs op u, dus 250.000 euro. U gebruikt uw overwaarde van 100.000 euro, zodat u nog 150.000 euro moet lenen. U leent dit bedrag aflossingsvrij en mag daarover hypotheekrente aftrekken. U ‘mist’ dus de hypotheekrenteaftrek over de 200.000 min 150.000 is 50.000 euro.

Uw partner leent 250.000 euro voor de aankoop. Uw partner heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek voor een aflossingsvrije hypotheek, dus uw partner kiest voor een hypotheek waarbij geleidelijk afgelost moet worden.

Hypotheekrente gebruiken voor de volledige lening

U koopt samen een woning van 500.000 euro. U wordt voor de helft eigenaar en u verdeelt de overwaarde. U leent samen 500.000 min 100.000 is 400.000 euro. U kunt 200.000 euro aflossingsvrij lenen met behoud van renteaftrek. De rest moet u geleidelijk aflossen.

Voordelen van delen

Als u de eigenwoningreserve en het recht op hypotheekrenteaftrek samen deelt, dan kunt u voor een groter deel van de lening een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en toch hypotheekrente aftrekken. U hoeft dan dus niet of minder af te lossen op uw lening. Uw maandlasten kunnen zo laag blijven mét behoud van recht op renteaftrek. Als uw partner nu voor het eerst een hypotheek afsluit, mag uw partner geen hypotheekrente aftrekken over een aflossingsvrije lening.

Nadelen van delen

Het verdelen van de eigenwoningreserve en het recht op hypotheekrenteaftrek heeft onder andere gevolgen als u uit elkaar gaat. Uw partner krijgt uw deel van de overwaarde dan niet in handen en kan bij de aankoop van een nieuwe woning hypotheekrenteaftrek mislopen.

Getrouwd

Bent u getrouwd of bent u van plan te gaan trouwen in gemeenschap van goederen? Dan mag u altijd de overwaarde en de fiscale voordelen met elkaar delen. Als u gaat scheiden, kan uw partner deze voordelen ook houden.

Advies

Als u de overwaarde wilt verdelen of als u beiden overwaarde heeft, is het verstandig om advies te vragen aan een notaris. Laat u bij het aankopen van een woning ook altijd goed informeren over de verschillende mogelijkheden door een financieel adviseur.