Wie betaalt mee?

Voor een woningaanpassing kunt u financiële ondersteuning aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Een Wmo-consulent beoordeelt of de woningaanpassing voor een vergoeding in aanmerking komt. Iedere gemeente hanteert hiervoor eigen regels.
Sommige gemeenten kiezen ervoor om dure woningaanpassingen niet te vergoeden, maar om een verhuiskostenvergoeding te geven als u naar een geschikte woning verhuist. Komt u wel in aanmerking voor een woningaanpassing, dan betaalt u een eigen bijdrage van 19 euro per maand.
In de praktijk loopt het niet vlekkeloos. Gemeenten zijn terughoudend als het om individuele woningaanpassingen gaat. Dit blijkt uit een recent onderzoek van seniorenorganisatie ANBO in tachtig gemeenten. Bij driekwart van de onderzochte gemeenten zijn de criteria zo streng dat er niet of nauwelijks ruimte is voor woningaanpassingen. Veel gemeenten vinden dat inwoners zelf hun woning moeten aanpassen en de aanpassingen zelf kunnen betalen. Uit een eerder, kleiner onderzoek van de ANBO blijkt dat de helft van de onderzochte gemeenten geen budget heeft voor woningaanpassingen. In veel gevallen zult u een woningaanpassing dus zelf moeten doen. Dat hoeft overigens niet altijd veel te kosten (zie kader: Wat gaat dat ongeveer kosten?).
Eigen bijdrage
Als de gemeente de woningaanpassing vergoedt, is meestal sprake van een eigen bijdrage. Niet iedere gemeente informeert inwoners hier zorgvuldig over.
Als u in een huurwoning woont, heeft u voor de aanpassing aan uw woning geen toestemming nodig als de verhuurder de aanpassing zonder hoge kosten ongedaan kan maken. Voor ingrijpendere aanpassingen heeft u schriftelijk toestemming nodig.