Woning aanpassen: wat kost dat?

Als u zo lang mogelijk in uw eigen huis wilt blijven wonen, is het misschien noodzakelijk om een aantal aanpassingen aan uw huis te doen. Zo kunt u ook als u ouder wordt veilig in uw eigen huis blijven wonen. Maar wat kost het eigenlijk om te verbouwen? En zijn er aanpassingen die worden vergoed?

Wat kost verbouwen?

De kosten voor een verbouwing zijn afhankelijk van veel factoren. Hoe groot is de verbouwing, wilt u alleen een badkamer verbouwen of uw hele woning? Moet er ook iets gesloopt worden, moeten er leidingen verlegd worden, gaat u ook meteen isoleren? Het is belangrijk om voor uzelf goed op een rijtje te zetten wat u allemaal wilt aanpakken. Als u bijvoorbeeld een aanbouw wilt neerzetten, bent u al snel  2.000 euro kwijt per vierkante meter (2023). Voor een nieuwe keuken met een kookeiland betaalt u al snel 20.000 euro (2023). En een nieuwe badkamer kost al snel 15.000 euro (2023), als u alles volledig vernieuwt. Kiest u ervoor om uw volledige woning compleet te verbouwen, dan betaalt u vaak verbouwkosten per vierkante meter of kubieke meter. U bent dan tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter of 300 tot 500 euro per kubieke meter kwijt (2023). Voor een aannemer betaalt u meestal tussen de 40 en 70 euro per uur.

Wie betaalt mee?

Voor een woningaanpassing kunt u financiële ondersteuning aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Een medewerker van het loket, beoordeelt of de woningaanpassing voor een vergoeding in aanmerking komt. Iedere gemeente hanteert hiervoor eigen regels.

Sommige gemeenten kiezen ervoor om dure woning­aanpassingen niet te vergoeden, maar om een verhuiskostenvergoeding te geven als u naar een geschikte woning verhuist. Komt u wel in aanmerking voor een woningaanpassing, dan betaalt u een eigen bijdrage van 19 euro per maand (2023).

Eigen bijdrage

Als de gemeente de woningaanpassing vergoedt, moet u meestal een eigen bijdrage betalen. Vraag na bij uw gemeente welke regels er voor u gelden. Als u in een huurwoning woont, heeft u voor ingrijpende aanpassingen aan uw woning schriftelijke toestemming nodig van uw verhuurder. Wilt u alleen wat kleine aanpassingen doen, die u makkelijk weer ongedaan kan maken, dan heeft u geen toestemming nodig.

Verbouwen of verhuizen

Vraagt u zich af of het aanpassen van uw woning wel de moeite waard is en of verhuizen niet verstandiger is? Om u te helpen om na te denken over uw woonwensen, hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld. U kunt deze test in 5 minuten invullen. U beantwoordt tijdens deze test vragen over uw huis, maar ook over de buurt, de voorzieningen en de mogelijkheden om hulp te krijgen. Na het invullen kunt u beter beoordelen of uw huis ook de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen. Misschien woont u al goed of zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig. Of misschien kunt u met een kleine verbouwing uw huis voor langere tijd geschikt maken. Als het beter is om te verhuizen, geeft de uitslag van de 50Plus WoonTest dat ook aan. Verder krijgt u handige  tips, waarmee u zelf direct aan de slag kunt.