Woningaanpassing betalen met de Verzilverlening

Woont u met plezier in uw huis en wilt u het aanpassen om er langer te kunnen blijven wonen? En heeft uw woning overwaarde? Dan kunt u bij de gemeente misschien een Verzilverlening aanvragen. U leent dan geld uit de overwaarde van uw huis. De lening hoeft pas te worden afgelost bij de verkoop van het huis.

Als u een slaapkamer en badkamer beneden wilt hebben, uw bad wilt vervangen door een inloopdouche, of bijvoorbeeld uw hele huis drempelvrij wilt maken, dan heeft u daar geld voor nodig. Voor deze aanpassingen kunt u geen aanvraag doen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Heeft u het geld voor deze noodzakelijke aanpassingen niet op uw spaarrekening, maar heeft uw huis wel overwaarde? Dan is de Verzilverlening misschien iets voor u. Daarmee kunt u geld lenen van de gemeente, zonder dat u rente en aflossing hoeft te betalen. Uw gemeente bepaalt waarvoor u de Verzilverlening mag gebruiken. U kunt er bijvoorbeeld uw huis mee opknappen, duurzamer maken en/of aanpassen om er langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Een andere mogelijkheid is de Blijverslening, die u ook bij de gemeente aanvraagt. Hiervoor betaalt u wel rente en aflossing.

Zo werkt een Verzilverlening

U kunt de Verzilverlening aanvragen als u 58 jaar of ouder bent en als uw woning meer waard is dan de hoogte van uw hypotheek. Veel oudere woningeigenaren hebben hun hypotheek voor een groot deel afbetaald. Ook is hun woning vaak meer waard geworden. Zij kunnen deze overwaarde gebruiken om hun huis aan te passen voor later.
Met een Verzilverlening betaalt u de kosten voor woningaanpassingen uit de overwaarde. U krijgt hierdoor een hypotheekschuld, of uw bestaande hypotheekschuld wordt hoger. De rente wordt bij uw hypotheekschuld opgeteld. Dit heet ‘rente bijschrijven’. Over de rente die wordt bijgeschreven, betaalt u ook weer rente. Hierdoor wordt uw schuld (steeds) groter.
De gemeente bepaalt het bedrag dat u maximaal kunt lenen. De totale schuld mag niet hoger worden dan 80 procent van de waarde van de woning. De gemeente houdt daarbij rekening met de rente die in de toekomst bij uw schuld moet worden opgeteld. Zo weet u zeker dat u in het huis kunt blijven wonen.
Als u de woning verkoopt, moet u met de opbrengst de schuld aflossen. Het kan ook zijn dat de erfgenamen de woning verkopen. Dan moeten zij de schuld aflossen met de opbrengst van het huis.

Voordelen van een Verzilverlening

  • U hoeft geen spaargeld te hebben om uw woning te kunnen aanpassen.
  • Een Verzilverlening is ook geschikt als u alleen AOW of een klein pensioen heeft.
  • Uw maandlasten gaan niet omhoog.
  • Vaste rente die lager is dan de meeste banken voor een vergelijkbare lening vragen. Deze rente telt op bij de schuld.
  • De kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn lager dan de kosten die de meeste banken in rekening brengen. U kunt deze kosten bij de schuld laten optellen.
  • U mag de lening altijd eerder terugbetalen, zonder boete.

Nadelen van een Verzilverlening

  • U bouwt een hypotheekschuld op.
  • U kunt de rente niet aftrekken van de belasting.
  • De erfenis voor uw nabestaanden wordt kleiner.
  • U kunt de lening alleen gebruiken voor het doel waarvoor de gemeente de lening aanbiedt.
  • U kunt het geld niet gebruiken om er andere betalingen mee te doen. U kunt er bijvoorbeeld geen vrienden of bekenden mee betalen, als zij u helpen bij de verbouwing.
  • U moet ouder zijn dan 57 jaar.
  • Niet iedere gemeente/provincie biedt een Verzilverlening aan.
  • U kunt de Verzilverlening alleen afsluiten in uw eigen gemeente of provincie.
  • Niet geschikt voor huurders.

Is een Verzilverlening iets voor mij?

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kunt u alles vinden over de Verzilverlening. U kunt hier zien of uw gemeente of provincie de Verzilverlening aanbiedt. Ook informatie over maximaal te lenen bedragen, de doelen waarvoor u de lening mag gebruiken en andere belangrijke informatie vindt u hier terug.

Hoe vraag ik een Verzilverlening aan?

U doet eerst een aanvraag bij uw gemeente. Hierbij geeft u aan welke plannen u heeft met de lening. Keurt de gemeente uw plannen goed, dan krijgt u een toewijzingsbrief. Met deze brief kunt u via de website van SVn de aanvraag voor de Verzilverlening indienen.

Meer informatie

Kijk op de website van SVn voor algemene informatie over de Verzilverlening en om na te gaan of uw gemeente of provincie de Verzilverlening aanbiedt. Ook vindt u op deze website de rentepercentages.