Zo bent u fraudeurs te slim af

Fraudeurs worden steeds slimmer en spelen snel in op zaken waarmee ze uw aandacht kunnen trekken. Ze kunnen zich voordoen als pakketbezorger, energieleverancier of gezondheidsdienst bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat u zich dat realiseert. Denken als een fraudeur kan voorkomen dat u in hun val trapt.

Internetcriminelen gebruiken psychologische trucs om slachtoffers in hun val te lokken. Als u deze trucs kent, is de kans een stuk kleiner dat u hun verhaaltjes gelooft en veel geld verliest.

Een buitenkans!

Een uniek stel Italiaanse schoenen, een bijzondere vulpen, een horloge. Het lijkt een buitenkans, en dat voor een mooi prijsje. Laat u dat lopen of is uw interesse gewekt? Op sociale media als Instagram of Facebook worden soms bijzondere spullen aangeboden. Zoek altijd uit of de webshop wel te vertrouwen is. Controleer het internetadres van de webshop op vergelijkings- of reviewsites. Controleer de contactgegevens. Hoe zit het met de betalingsmogelijkheden? Lijkt een aanbieding  te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.

Alleen voor u!

Loop geen korting meer mis, schrijf u in voor deze unieke kortingskaart! Het lijkt een unieke kans, die wordt gevolgd door een bericht met een link waarmee u uw korting kunt activeren. Klik nooit zomaar op zo’n speciale activeringslink. Controleer altijd de afzender van de berichten. Klopt het mailadres ná het @-teken wel met de bedrijfsnaam? Wordt u gevraagd om uw bankgegevens? Let dan extra goed op. En vertrouwt u het niet? Neem dan altijd contact op met uw bank.

Angst voor ernstige gevolgen

U krijgt een Whatsapp-bericht van een onbekend nummer met de naam van uw zoon of dochter. In het bericht staat dat zijn of haar telefoon is gestolen. Daarom ontvangt u een bericht van dit nieuwe, voor u onbekende nummer. Daarna volgt de vraag of u geld wilt overmaken. Of u ontvangt een mailbericht zogenaamd van uw internetaanbieder. Daarin staat dat er nog een bedrag openstaat. U moet direct betalen, anders wordt u mogelijk afgesloten. Zulke berichten worden ook gestuurd namens de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Als u niet direct uw bekeuring betaalt, raakt u uw rijbewijs kwijt. Deze berichten spelen in op uw angst. Niet betalen heeft ernstige gevolgen. Boek nooit zomaar geld over, tenzij u echt zeker weet dat het klopt. Heeft u twijfels? Controleer dan het adres van de betaalpagina eerst via checkjelinkje.nl.

Dit lossen we meteen voor u op

U krijgt een telefoontje van een medewerker van uw bank. De medewerker vertelt u dat er iets aan de hand is met uw rekening en dat het probleem snel moet worden opgelost. Het zou toch vervelend zijn als u straks niet meer bij uw geld kunt. “Ik stuur u even een linkje, wat is uw mailadres? Als u straks op dat linkje wilt klikken, dan kijk ik meteen even met u mee op uw scherm. Dan is dit probleem zo weer uit de wereld.” Of de medewerker vertelt u dit: “Uw bankpas (of inlogapparaatje) is gekraakt: U ontvangt direct een nieuwe, de koerier is zelfs al onderweg.”

Als de oplossing voor zo’n groot probleem dichtbij is, denkt u misschien minder goed na of het verstandig is om mee te werken. Maar de bank belt u niet met dit soort verhalen of verzoeken. Dit is een fraudeur, die van plan is uw rekening leeg te halen. Hang direct op en meld het voorval bij uw bank. Geef uw bankpas nooit aan iemand anders mee en stuur uw bankpas ook nooit op.

Stap nú in

U heeft post van een beleggingsadviseur. De brief belooft u een rendement van minimaal 10 procent als u nú instapt in een beleggingsfonds. In de brief staan foto’s van mensen zoals u, ze staan voor een prachtig huis of naast een schitterende auto. Dat lijkt heel aantrekkelijk. Maar doe altijd grondig onderzoek naar de fondsen waarin u belegt. Laat u niet verleiden door één adviseur die gouden bergen belooft, maar vraag ook advies aan mensen van wie u weet dat u hen kunt vertrouwen. Of vraag aan uw bankadviseur naar de mogelijkheden om te beleggen..

De perfecte vriend of vriendin

U heeft zich ingeschreven op een datingsite en op een dag heeft u een nieuw bericht van iemand. Alles lijkt perfect. De persoon is lief, attent, stuurt u ’s morgens bij het opstaan al een lief berichtje en wenst u welterusten voor het naar bed gaan. U ontvangt een bos rozen, een etentje, nog een etentje, een doos chocolaatjes. Al die aandacht, u zou er bijna verlegen van worden.

Let goed op als u dit overkomt. Fraudeurs maken graag gebruik van datingsites. Wees daarom voorzichtig met wie u afspreekt. Kijk of hij of zij ook ergens anders op internet te vinden is, bijvoorbeeld op sociale media. Heeft die persoon online al een lange geschiedenis, heeft hij of zij veel contacten, heeft u misschien gemeenschappelijke contacten? Daarmee kunt u controleren of iemand te vertrouwen is. Maak in ieder geval nooit geld over, ook niet als u al maanden contact heeft met elkaar.

Meer informatie

Wilt u meer leren over het herkennen en voorkomen van fraude? Op de website Zo werkt fraude kunt u 10 lessen volgen waarin de werkwijze van fraudeurs wordt uitgelegd.