Zo gaat kleding langer mee

Nederlanders kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar en gooien ieder jaar 40 kledingstukken weg. Dat kan ook anders. Als u goed voor uw kleding zorgt, heeft u veel minder nieuwe kleding nodig.

Wereldwijd kopen we steeds meer kleren. In 15 jaar tijd is de verkoop verdubbeld. De kledingstukken die we hebben, dragen we steeds minder vaak voordat we ze weggooien. Dat zorgt voor verspilling van grondstoffen en energie. Ook voor uw eigen portemonnee is het beter om minder kleding te kopen. Gemiddeld geven we 1300 euro per jaar uit aan kleding en 300 euro aan schoenen. 

Verspilling tegengaan begint met verstandig kopen. Kies daarom het liefst kleding die niet modegevoelig is. Denk goed na voordat u iets nieuws koopt. U raakt eerder gehecht aan kledingstukken die u met zorg heeft uitgekozen. En als u zorgvuldig met uw kleding omgaat, kunt u er jaren plezier van hebben.

Netjes opbergen

Kleding blijft langer mooi, als u alles netjes opbergt. Voor een net pak of een dure jurk zijn beschermhoezen te koop, die u over de kleerhanger trekt. Voor kwetsbare stoffen, zoals zijde, kunt u met stof beklede kledinghangers kopen. Rokken kunt u het best aan een hanger met clips hangen, broeken dubbelgevouwen over een hanger of in een broekenklem.

Zorg dat kledingstukken schoon en goed droog zijn voordat u ze in de kast hangt. Hang ze liever niet op een open kledingrek, omdat de kledingstof door daglicht kan verkleuren.

Doe knopen en ritsen dicht voordat u kleding opbergt. Vooral hangende kledingstukken blijven netter als het bovenste knoopje dicht is.

Bergt u kleding voor langere tijd op? Wees dan extra voorzichtig. Bewaar de kleding op een donkere, droge plek. Zorg dat er geen motten bij kunnen of ander ongedierte, zoals zilvervisjes of muizen. Spijkerbroeken en t-shirts kunt u luchtdicht opbergen in een vacuümzak, maar kwetsbare kledingstukken hebben ruimte en lucht nodig. Vouw ze losjes op en wikkel ze in vloeipapier.

Wees extra voorzichtig met lingerie. Vouw bh’s niet dubbel, maar leg ze opengevouwen over elkaar heen om de cups niet te beschadigen. Doe de haakjes dicht.

Minder vaak wassen

We doen uit gewoonte kleding te snel in de wasmachine. Dat kost veel water en energie, maar zorgt er ook voor dat kledingstukken sneller slijten. Vaak is het voldoende om een kledingstuk als een trui of broek te luchten. Een half uurtje is voldoende, liefst in de frisse buitenlucht, maar binnen mag ook.

Als er maar één vlek of een paar kleine vlekjes op het kledingstuk zitten, is het misschien niet nodig om het helemaal te wassen. Probeer het vuil met een vochtig doekje weg te halen.

Sommige stoffen hoeven zelden in de was. Zo is (merino)wol zelfreinigend en voor een spijkerbroek doet een wasbeurt vaak meer kwaad dan goed.

Weer als nieuw maken

Donker textiel kan na verloop van tijd vaal worden. Dat gebeurt vaak met katoen. U kunt dan de kleur weer ophalen met textielverf. Dat kunt u kopen bij de drogist. Textielverf kunt u ook gebruiken om kledingstukken een verrassende nieuwe kleur te geven. Dit werkt het best bij witte en lichtgekleurde kleding. Verven is een goede oplossing voor een blouse die grauw geworden is of een vest dat nog goed zit maar waar u op uitgekeken bent.

Van sommige kledingstukken gaat de stof ‘pillen’. Er ontstaan pluisjes en kleine bolletjes, waardoor de kleding er versleten en oud uitziet. Vooral wol is er gevoelig voor. Er zijn speciale ontpillers te koop, maar u kunt de bolletjes ook weghalen met een scheermesje. Gebruik om beschadiging te voorkomen een mesje dat een beetje bot is geworden. Zorg dat de stof niet kan opkruipen, bijvoorbeeld door het kledingstuk strak te trekken over een strijkplank.

Repareren

Bent u handig met naald en draad? Dan is het een goed idee om kapotte kleding te repareren. Kunt u dat niet zelf, laat uw kleding dan repareren bij een kleermaker. Ook stomerijen of winkels die gordijnen maken, kunnen vaak kleding repareren. Een nieuwe rits in kleding zetten kost tussen de 10 en 30 euro (2023), afhankelijk van het kledingstuk. Zo is een rits in een jas duurder dan een rits in een broek. Een nieuwe voering in een jas kost rond de 60 euro, een nieuwe zak rond de 15 euro. Kleermakers kunnen ook knopen repareren, kleding innemen en gaatjes en scheurtjes repareren.

Loopt een rits niet soepel meer, is hij verbogen of missen er tandjes? Hier vindt u tips om kleine mankementen zelf te verhelpen.

Een gat in een broekzak of een klein gaatje of scheurtje in een kledingstuk kunt u heel makkelijk repareren met strijkstof. De stof is voor een paar euro te koop bij een stoffenzaak of bijvoorbeeld de Hema. Reparaties met strijkstof aan de buitenkant van een kledingstuk zijn zichtbaar, dus niet geschikt voor uw nette kleding.