Zo gebruikt u veilig uw smartphone

Oplichting via de smartphone komt steeds meer voor. Criminelen bedenken iedere keer nieuwe manieren om hun slachtoffers op te lichten. Met deze tips krijgen oplichters bij u geen kans.

WhatsApp en voicemail

Een nieuwe manier van oplichting is het stelen van het telefoonnummer dat aan een WhatsApp-account is gekoppeld. Zo neemt de oplichter uw WhatsApp-account over en kan hij contactpersonen uit uw naam benaderen. Om uw WhatsApp-account te kunnen gebruiken, heeft de dief niet alleen uw telefoonnummer nodig, maar ook een verificatiecode. Criminelen kunnen die code opvragen bij WhatsApp nadat ze uw telefoonnummer op hun eigen telefoon hebben ingevoerd. WhatsApp stuurt deze code op verzoek bijvoorbeeld naar uw voicemail. Als u een heel eenvoudige pincode heeft voor het beluisteren van uw voicemail, bijvoorbeeld 0000 of 1234, heeft de dief die zo achterhaald. Daarmee kan hij uw voicemailberichten makkelijk beluisteren en aan de verificatiecode komen. Met deze twee maatregelen kunt u deze vorm van misbruik voorkomen:

Maatregel 1: Beveilig uw WhatsApp-account met een extra code.
Dat heet tweetrapsverificatie. Als u WhatsApp wilt gebruiken, moet u dan regelmatig een code invoeren om te bevestigen dat u de rechtmatige eigenaar bent. Ook als iemand WhatsApp op een andere telefoon probeert te gebruiken, is deze code nodig. Stel tweetrapsverificatie als volgt in:
  • Open WhatsApp.
  • Ga naar Instellingen.
  • Tik op Account.
  • Ga naar Verificatie in twee stappen.
  • Stel de code in.
Maatregel 2: Kies een betere pincode voor uw voicemail.
Dit werkt bij iedere telefoonaanbieder anders. Bel met uw smartphone 1233, ga via het keuzemenu naar de instellingen en wijzig de toegangscode.

Whatsapp-fraude

Fraude met een WhatsApp-account gaat bijvoorbeeld zo. U ontvangt een WhatsApp-berichtje van een onbekend nummer met de foto van uw zoon erbij. Uw zoon schrijft dat hij dringend geld nodig heeft. In werkelijkheid is dit niet uw kind, maar een oplichter. Maak daarom nooit geld over op basis van alleen een WhatsApp-berichtje. Probeer altijd eerst te bellen of vraag om een gesproken berichtje. Zo kunt u de stem controleren. Of stuur een berichtje naar het oude nummer van uw familielid. Maak alleen geld over naar een rekeningnummer dat u kent, niet naar het nummer van een ‘vriend’ van uw familielid.

Een buitenlands nummer belt

Wordt u gebeld door een buitenlands nummer en wordt de verbinding vrijwel meteen verbroken? Bel dan niet terug. Dit kan een truc zijn van buitenlandse oplichters. Zij willen dat u terugbelt en koppelen u dan aan een duur nummer. Soms hoort u na het bellen een toon waardoor u denkt dat u in de wacht staat. In werkelijkheid is er al verbinding en gaat de teller meteen lopen. Het advies is simpel, bel nooit terug naar onbekende nummers uit het buitenland.

Een onbekend nummer belt

Een onbekend nummer hoeft niet verdacht te zijn, maar het kan wel. Krijgt u een telefoontje van de ‘bank’ of van een ‘helpdesk’ om u te helpen tegen fraude, dan is het altijd oplichting. Banken en helpdesks bellen niet en vragen zeker niet om inlogcodes of wachtwoorden. Twijfelt u aan de echtheid, zoek dan het telefoonnummer van de bank op en controleer of de bank echt heeft gebeld. Gebruik niet het telefoonnummer van de beller, want dat kan vals zijn. Het is het beste om een onbekend nummer niet terug te bellen als u een oproep heeft gemist. Als het serieus is, wordt u nog wel een keer gebeld.

Wifi buitenshuis

Onderweg kunt u op veel plaatsen gebruik maken van wifi. Dat is handig en goedkoop, maar het kan ook gevaarlijk zijn, want criminelen hebben allerlei trucs om mee te kijken. Openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord zijn het minst veilig. Gebruik zulke verbindingen alleen voor sites waarop u niet hoeft in te loggen, bijvoorbeeld een gratis nieuwssite. Voor sites waarop u gevoelige informatie deelt, zoals uw bank, kunt u beter uw dataverbinding (4G) gebruiken. Verwijder openbare netwerken van uw telefoon als u ze niet meer nodig heeft. Dan kan uw telefoon niet per ongeluk verbinding maken met een nep-netwerk met dezelfde naam. Voor de zekerheid kunt u wifi ook uitschakelen als u er geen gebruik van maakt.

Nep-SMS

Oplichters versturen ook wel eens een valse sms namens een bank, zorgverzekeraar of bijvoorbeeld een energieleverancier. Vaak staat er in de SMS dat u iets moet betalen en direct actie moet nemen. Gooi deze sms weg. Als u twijfelt, bel dan de bank, verzekeraar of andere afzender op. Gebruik hiervoor niet het teleoonnummer uit de sms, maar zoek zelf het telefoonnummer op. Meer hierover leest u in het artikel Pas op voor smishing, een nieuwe vorm van oplichting.